Nicolae Ceausescu ar fi implinit miercuri 93 de ani. La doua decenii de la moartea acestuia, tot mai multi romani spun ca regreta perioada comunista.

Un studiu realizat de CSOP in toamna anului trecut arata ca 44% dintre romani considera ca regimul comunist a fost o idee buna, dar prost aplicata, in timp ce doar trei romani din zece cred despre comunism ca a fost o idee gresita, potrivit Realitatea.

Totodata, numerosi romanii considera ca o duc mai prost ca pe vremea lui Ceausescu, mai mult de doua treimi dintre acestia regretand moartea lui Nicolae Ceausescu. Mai mult, un studiu IRES realizat in vara lui 2010 arata ca un roman din doi considera ca Nicolae Ceausescu a fost un bun conducator. Astfel, daca ar mai trai, Nicolae Ceausescu ar avea sanse mari sa ajunga din nou presedinte: 41% dintre romani l-ar prefera actualilor prezidentiabili si sefi de partide.

  • Nostalgicii Comunismului

„Era mai bine atunci. Macar avea toata lumea un loc de munca si un acoperis deasupra capului. Acum oamenii sunt din ce in ce mai saraci si nu au nici unde sa munceasca",
spune Costica Maracineanu, un croitor din Buzau in varsta de 56 de ani, celebru in oras pentru devotamentul fata de Ceausescu si regimul comunist.

Amintirile cele mai frumoase sunt de prin concediile pe care le faceam atunci. Mergeam la munte, la mare si mai ramaneam si cu bani, acum nu mai e deloc la fel", a declarat acesta pentru Adevarul.


  • Dosarele X ale fostului dictator Nicolae Ceausescu

Potrivit unor documente publicate pe site-ul unei asociatii civice, prima arestare a lui Ceausescu Nicolae a avut loc in 1933, la doar 15 ani, in urma raspandirii la manifeste, cu ocazia unei greve, si indemnului la acte de sabotaj, scrie Gandul.

Organizatia civica "Militia Spirituala" si IRIR au postat pe site-ul militiaspirituala.ro arhiva foto a continutului celor trei dosare cu documente originale despre viata si "opera" fostului dictator.

Materialul prezentat a stat de-a lungul timpului la baza biografiilor scrise si povestite ale apropiatilor, exegetilor si biografilor ceausisti. Parte dintre aceste documente au aparut inainte de '89 in diverse expozitii omagiale si muzee, dar si ulterior, in cadrul catorva evenimente cu tema anticomunista.

Citeste si:
Ministerul Educației propune pedepse inspirate din comunism: elevi...
Ministerul Educației propune...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.