Aceasta zi marcheaza sfarsitul sarbatorilor dedicate Craciunului si Anului Nou, fiind urmata, vineri, de ziua Sfantului Ioan Botezatorul. In ziua de Boboteaza se sfinteste apa care nu se strica niciodata.

Sarbatoarea este menita sa reaminteasca faptele petrecute la apa Iordanului, inainte ca Iisus sa paseasca in viata publica, la implinirea varstei de aproximativ 30 de ani.

In traditia populara romaneasca, Boboteaza este si o sarbatoare dedicata purificarii naturii, si mai ales a apelor, de fortele raului. Alte obiceiuri crestine ortodoxe sunt afumarea caselor, grajdelor si a vitelor pentru alungarea duhurilor rele, aprinderea focurilor pe camp sau colindele, care au de asemenea rolul de curatire si de indepartare a raului, potrivit crestinortodox.ro.

  • Sfinitirea apei

In ziua de Boboteaza cel mai important obicei este sfintirea apei, in timpul slujbei de Iordan. Locul de desfasurare a slujbei se alege impreuna cu preotul, de obicei intr-un unde loc unde se gaseste macar o fantana, in imediata vecinatate a unei ape curgatoare. Dupa sfintirea apei, se taie, la rau, o cruce mare de gheata. In jurul acestei cruci sau a celei se afla in mod normal in curtea bisericii, se desfasoara intreg ceremonialul religios, la care participa toata comunitatea.

  • Aproximativ 15.000 de credinciosi, asteptati sa participe la slujba de Boboteaza de la malul marii

Aproximativ 15.000 de credinciosi ortodocsi sunt asteptati sa participe, de Boboteaza, la slujba de sfintire a apelor pe care Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, o va oficia la malul marii, potrivit MEDIAFAX. Apa sfintita a fost deja imbuteliata in zeci de mii de PET-uri care vor fi impartite constantenilor care vor asista la slujba de la malul marii.

Astazi, la Catedrala Arhiepiscopala are loc Sfanta Liturghie in cinstea Botezului Domnului, oficiata incepand cu ora 09.00 de catre ierarhul Tomisului. Dupa slujba, clerul si credinciosii vor porni in procesiune spre faleza Cazinoului Constanta, unde va fi oficiata slujba de sfintire a apelor.

Conform traditiei, IPS Teodosie va arunca in apa marii trei cruci care vor fi recuperate de catre cei care vor sfida gerul Bobotezei. Tot in cadrul slujbei de la malul marii, Arhiepiscopul Tomisului va sfinti apa din mai multe butoaie de lemn aflate in care trase de boi si magari. Acestea vor pleca apoi in procesiune pe strazile orasului.

Citeste si:
O biserică din Constanţa a luat foc chiar în timpul slujbei
O biserică din Constanţa a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.