Mircea Sandu, presedintele Federatiei Romane de fotbal, a intrat in atentia DNA care verifica acuzatiile de luare de mita in cazul organizarii Euro 2012.

  • DNA a deschis dosar penal in urma informatiilor din presa legate de cazul UEFA

Procurorii anticoruptie s-au sesizat din oficiu si fac "verificari" in legatura cu posibile fapte de coruptie in urma carora "anumiti membri ai Comitetului Executiv al UEFA" ar fi favorizat doua tari in detrimentul alteia in contextul acordarii dreptului de a organiza CE de fotbal din 2012, relateaza MEDIAFAX.

"Procurorii anticoruptie s-au sesizat din oficiu si efectueaza verificari privind presupuse fapte de coruptie in urma carora anumiti membri ai Comitetului executiv al UEFA ar fi favorizat, la organizarea Campionatului european de fotbal din anul 2012, doua tari in detrimentul altei tari", se arata intr-un comunicat dDNA.


  • Singurul reprezentant al Romaniei in Comitetul Executiv al UEFA este presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu

Presupusul caz de coruptie privind atribuirea organizarii Campionatului European de fotbal Ucrainei si Poloniei a aparut dupa ce Spyros Marangos, fost trezorier al Federatiei Cipriote de Fotbal, a acuzat in presa internationala ca patru membri ai Comitetului Exccutiv al UEFA ar fi fost mituiti inaintea votului din aprilie 2007.

Presedintele FRF, Mircea Sandu, figureaza printre membrii Comitetului Executiv al UEFA banuiti ca ar fi primit bani pentru a sustine atribuirea Euro-2012 Poloniei si Ucrainei, dupa ce un fost responsabil al federatiei cipriote a acuzat ca patru persoane din C.Ex al forului european au fost mituite. [Romania, suspecta de coruptie in privinta atribuirii organizarii Euro 2012]

Pe baza marturiilor lui Spyros Marangos, fost trezorier al Federatiei Cipriote de Fotbal, cotidianul italian Gazzetta dello Sport a intocmit o harta a distributiei celor 12 voturi ale membrilor Comitetului Executiv al UEFA la desemnarea organizatoarei Euro 2012, scrie MEDIAFAX. Marangos a declarat ca dintre cei opt membri ai Comitetului Executiv al UEFA care au votat in favoarea Ucrainei si Poloniei, patru au fost mituiti, el spunand ca detine probe clare in acest sens, in timp ce alti trei au votat corect. Un al optulea membru este banuit de coruptie, dar nu exista probe in acest sens.


Spyros Marangos a declarat ca un membru al Comitetului Executiv al UEFA a votat Polonia si Ucraina in schimbul a 3,15 milioane de euro, iar alti trei au primit cate doua milioane de euro pentru voturile lor.
Citeste si:
Ungurii au mințit? FRF a întrebat UEFA. Răspunsul: „Considerăm că...
Ungurii au mințit? FRF a...

  • Harta a distributiei celor 12 voturi ale membrilor Comitetului Executiv al UEFA

Potrivit MEDIAFAX, Gazzetta dello Sport a intocmit o harta a distributiei celor 12 voturi ale membrilor Comitetului Executiv al UEFA la desemnarea organizatoarei Euro-2012. Conform acestei harti, Anglia, Franta si Spania (semnalizate cu albastru) au votat pentru ca Italia sa gazduiasca Euro-2012, iar Romania, Rusia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cipru si Malta (trecute cu portocaliu) au optat pentru Ucraina si Polonia. Turcia si Germania (cu rosu) au votat una pentru Italia si cealalta pentru Ucraina-Polonia, insa nu este cunoscuta distributia exacta a votului. Votul pentru desemnarea organizatoarei Euro-2012 a fost secret.

"In seif am dovezi si am trei marturii. A fost o mita de noua milioane de euro, iar trei milioane erau in interiorul unui ursulet de plus. In Germania se vorbeste si despre a cincea persoana, dar eu nu am dovezi",
a spus Marangos, pentru cotidianul italian.

Citeste si:
Mircea Sandu, fostul presedinte al FRF, trimis in judecata de DNA
Mircea Sandu, fostul...

Fostul oficial cipriot a precizat ca este dispus sa arate toate informatiile pe care le detine, dar doar in Cipru si numai in prezenta unui avocat si a reprezentantilor unei autoritati publice cipriote. "Personal, nu imi este teama. Vreau sa merg pana la capat. Dar mi-e teama pentru sotia mea, pentru copii, prieteni, martori, avocati si chiar pentru voi, jurnalistii", a adaugat Marangos.

Spyros Marangos a mai spus ca a inceput sa stranga informatii privind voturile pentru atribuirea organizarii Euro-2012 dupa ce a vazut ca exista "actiuni suspecte", inainte de desemnarea organizatoarei. "Inainte de ziua votului am remarcat actiuni suspecte. Stiam ca Surkis (n.r. - presedintele federatiei ucrainene, Grigori Surkis) avea un obiectiv: sa obtina organizarea Euro-2012 cu orice pret. Si am inceput sa ma informez", a explicat Marangos.

Citeste si:
Hugo, cel mai bun film la Gala National Board of Review 2011
Hugo, cel mai bun film la...

  • Mircea Sandu: "nu am fost si nu voi fi niciodata asociat cu ceea ce inseamna coruptie"

"Spyros Marangos nu pomeneste niciun nume si nicio tara, declaratiile sale fiind facute la modul general. Cotidianul La Gazzetta dello Sport publica o harta, sugerand cum s-ar fi votat atribuirea Euro-2012. Mai mult, in subsolul hartii, ziarul italian specifica faptul ca, in conditiile in care votul a fost secret si fara a se putea afirma cu certitudine cine cu cine a votat, membrii Comitetului Executiv al UEFA din patru dintre cele sapte tari prezumtiv pro-Polonia si Ucraina ar fi votat in schimbul unor sume de bani. Si atunci, unde este pomenit numele Mircea Sandu? De unde pana unde banuiala care ar plana asupra sa?", se arata in comunicatul postat pe site-ul FRF.

Totodata, Sandu cere institutiilor media care au asociat in mod tendentios numele sau cu acest caz sa dezminta "minciunile si, implicit, dezinformarile" publicate.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Joi, intr-o interventie telefonica la sport.ro, Sandu a declarat ca este posibil ca acuzatiile lui Marangos sa fie o consecinta a faptului ca a fost dat afara de presedintele Federatiei Cipriote de Fotbal, Mario Lefkaritis.

"Sa vedem pe cine s-a suparat. Daca s-a suparat pe Mario (n.r. - Mario Lefkaritis, presedintele federatiei cipriote si membru in Comitetul Executiv al UEFA), o fi ca l-a dat afara din federatie",
a explicat Mircea Sandu, bun prieten cu Mario Lefkaritis.

Cei 12 membri ai Comitetului Executiv al UEFA care au votat sunt Michel Platini (presedintele UEFA, Franta), Senes Erzik (Turcia), Geoffrey Thompson (Anglia), Angel Maria Villar (Spania), Gerard Mayer-Vorfelder (Germania), Manos Lefkaritis (Cipru), Gilberto Madail (Portugalia), Mathieu Sprengers (Olanda), Per-Ravn Omdal (Norvegia), Joseph Mifsud (Malta), Viaceslav Koloskov (Rusia) si Mircea Sandu (Romania).

Pe 18 aprilie 2007, organizarea Campionatul European din 2012 a fost atribuita Ucrainei si Poloniei, candidatura celor doua tari primind opt voturi fata de cele patru acordate Italiei. Atunci a mai existat o candidatura, cea comuna a Ungariei si Croatiei, dar aceasta a fost eliminata in primul tur de scrutin.

  • Sandu despre scandalul de coruptie privind atribuirea CE-2012: Nu am absolut nicio problema

Presedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, joi, la Sport.ro, ca nu are probleme legate de acuzatiile formulate de un fost oficial cipriot, care sustine ca organizarea Euro-2012 a fost acordata prin coruptie, precizand ca UEFA il va da in judecata pe acesta daca nu-si va proba afirmatiile.

"In ceea ce ma priveste, n-am absolut niciun fel de problema. Daca eu nu votez cu Franta, Turcia sau Italia, ramanem aceiasi prieteni. Oamenii vin la tine, te roaga, «domne, uite, voteaza cu mine». Asta e lobby-ul care se face in general. Nu se duce nimeni cu tescherute de bani. Eu unul nu vad ca ar fi cineva de la Comitetul Executiv in stare sa-si riste imaginea publica si mai departe chiar o condamnare penala. Fiecare isi asuma riscurile lui, dar eu ii cunosc pe oamenii astia, pe majoritatea, de peste 15 ani, nu au dat niciodata loc la interpretari de acest gen", a precizat Sandu la Sport.ro, potrivit agentiei de stiri MEDIAFAX.

Seful FRF a adaugat ca a fost informat de UEFA cu privire la acest caz si ca forul european i-a cerut fostului trezorier al Federatiei Cipriote de Fotbal, Spyros Marangos, cel care a lansat acuzatiile de coruptie, sa prezinte dovezile pe care sustine ca le are.

"Am primit de la UEFA un comunicat, in care ne-a informat si pe noi secretarul general. Pana ieri a dat un termen ca persoana care acuza sa faca dovada afirmatiilor si acuzatiilor, daca nu, UEFA isi rezerva dreptul sa-l dea in judecata. Si eu am sa urmaresc cazul. Sa vedem pe cine s-a suparat. Daca s-a suparat pe Mario (n.r. - Mario Lefkaritis, presedintele federatiei cipriote si membru in Comitetul Executiv al UEFA), o fi ca l-a dat afara din federatie", a explicat Mircea Sandu.

Presedintele FRF figureaza printre membrii Comitetului Executiv al UEFA banuiti ca ar fi primit bani pentru a sustine atribuirea Euro-2012 Poloniei si Ucrainei , dupa ce un fost responsabil al federatiei cipriote a acuzat ca patru persoane din C.Ex al forului european au fost mituite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.