Aproape 10.000 de cadre didactice din toate judetele tarii sunt asteptate la mitingul FSLI care va avea loc la Palatul Victoria, marti, de Ziua Mondiala a Educatiei, liderii sindicali chemandu-i pe parinti si pe studenti sa se alature actiunii, pentru a salva scoala romaneasca.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a declarat ca mitingul din Piata Victoriei va avea loc intre orele 11.00 si 12.30, dupa care sindicalistii vor merge in mars pe Calea Victoriei, pana la sediile ministerelor Muncii si Educatiei, unde vor depune memorii cu revendicarile personalului din invatamant.

Liderii FSLI au anuntat ca la actiunea de protest sunt asteptate intre 8.000 si 10.000 de persoane, relateaza MEDIAFAX.

  • Autocarele si microbuzele care ii vor aduce pe sindicalistii din tara vor intra in Capitala intre orele 9.00 si 10.00, din sase puncte, respectiv Fantana Miorita pentru cei care intra in Bucuresti pe DN1, Soseaua Colentina - Parcul Plumbuita pentru cei care vin pe DN2, capatul RATB din zona CFR Progresul pentru cei care vin pe DN5, Peco Lukoil pentru cei care intra pe DN6, Metro Militari pentru cei care sosesc pe autostrada A1 si Bulevardul Theodor Pallady pentru cei care vin pe autostrada A2.

Sindicalistii vor pleca din cele sase puncte spre Piata Victoriei intre orele 10.00 si 10.45, urmand ca intre 11.00 si 12.30 sa protesteze in Piata Victoriei.

La finalul mitingului, sindicalistii vor pleca intr-un mars de protest, intre orele 12.30 si 13.30, pe traseul Piata Victoriei, sediul Ministerului Muncii, sediul Ministerului Educatiei.

De la ora 13.30 pana la 14.00, sindicalistii vor presta la sediile celor doua ministere, iar intre 14.00 si 15.00 este programata plecarea acestora, din Piata George Enescu, cu autocarele cu care au venit in Capitala.

  • Intrebat daca marti, in ziua mitingului, elevii vor face cursuri conform orarelor scolare, Cornea a spus ca acestia vor participa la activitati specifice dedicate Zilei Educatiei, explicand ca poate fi vorba si de activitati sportive, iesiri in aer liber sau vizite la muzee.

Secretarul general al FSLI a competat spunand ca elevii, in cadrul acestor activitati, pot merge si in vizita la Guvern sau la Presedintie.

  • Sindicalistii cer salarii decente pentru personalul din educatie, coeficienti mai mari in grila din noua Lege de salarizare unitara si majorarea salariului minim la 750 de lei.

Acestia mai solicita adoptarea noii Legi a educatiei, care este blocata in Senat, dupa o dezbatere reala cu sindicatele, in Parlament, nu prin asumarea raspunderii Guvernului, asa cum a anuntat premierul Emil Boc.
Citeste si:
Angajații din învățământ protestează la sediul Guvernului. Ce...
Angajații din învățământ...

De asemenea, sindicalistii cer oprirea disponibilizarilor din invatamant, liderii FSLI precizand ca in 2010 au disparut 15.000 de posturi, dupa ce in 2009 au fost reduse alte 17.000.

Printre revendicari se mai numara respectarea conditiilor igienico-sanitare in toate scolile, avand in vedere ca 10 la suta dintre scoli nu au autorizatie sanitara de functionare, transport scolar si manuale noi pentru toti elevii, modificarea programelor scolare, depolitizarea invatamantului si reducerea varstei de pensionare de 65 de ani propusa in legea pensiilor.

  • El a precizat ca este pentru prima data cand FSLI organizeaza actiuni de protest pentru a cere imbunatatirea sistemului de invatamant, nu doar majorari salariale.

Liderul FSLI a mai spus ca presedintele Traian Basescu intentioneaza sa inchida 3.000 de unitati de invatamant, dar daca va aplica aceasta masura fara sa asigure logistica necesara pentru transportul elevilor catre noile unitati de invatamant, va incalca dreptul legal la educatie.
Citeste si:
Sindicaliștii din Educație, întâlnire cu premierul Ciucă. Anunță...
Sindicaliștii din Educație,...

  • Secretarul general al FSLI a mai spus ca, incepand de duminica, pe site-ul federatiei a fost postata o petitie pe care ar trebui sa o semneze toti cei nemultumiti de actualul sistem de invatamant.

  • Si Federatia Educatiei Nationale, alaturi de Federatia "Spiru Haret" au anuntat ca vor iesi in strada pe 5 octombrie. Membrii celor doua federatii din invatamant, unite intr-o alianta, vor participa la un miting la Cotroceni.

Totodata, confederatiile sindicale au anuntat ca vor organiza proteste comune, in luna octombrie.

Initial, Confederatia "Cartel Alfa" a anuntat un miting pe 7 octombrie, de Ziua Internationala a Muncii Decente. In 30 septembrie, liderii confederatiilor sindicale au decis sa organizeze proteste comune, astfel ca mitingul anuntat pentru 7 octombrie ar putea fi amanat pentru ca actiunea sindicala sa poata fi pregatita, avand in vedere ca se mizeaza pe participarea a 70.000 - 80.000 de oameni.
Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.