Asistenta Florentina Cirstea, retinuta pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile.
Potrivit MEDIAFAX, Magistratul Lucretia Postelnicu, de la Judecatoria Sectorului 6, a dispus emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele asistentei Florentina Cirstea, pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa in legatura cu incendiul de la Maternitatea Giulesti in care cinci bebelusi au murit si alti sase sunt raniti grav. Sentinta poate fi atacata cu recurs la Tribunalul Bucuresti.

Avocatul asistentei declara, inainte de pronuntarea instantei, ca in fata judecatorului Florentina Cirstea s-a declarat vinovata doar intr-o anumita masura. Ea a spus ca asistenta, potrivit fisei postului, pe care a studiat-o in timpul procesului, trebuia sa aiba in subordinea sa alte "una sau doua asistente debutante si una sau doua infirmiere", aceasta trebuind insa sa se ocupe singura de toata sectia de terapie intensiva. Totodata, avocatul a declarat, marti, la Judecatoria Sectorului 6, ca Florentina Cirstea are mustrari de constiinta in legatura cu tragedia de la Maternitatea Giulesti. Florentina Cirstea nu ar fi fost "niciun moment la nicio petrecere", a sustinut aparatorul.
  • Ce a spus avocatul apararii?

Potrivit avocatului, in cele 12 minute cat a parasit salonul, asistenta intentiona sa se duca la toaleta. In drum spre toaleta, aceasta a trecut pe la salonul de cezariene pentru a ruga o colega sa o substituie cat ea va lipsi, moment in care ar fi fost rugata de respectiva colega sa ramana acolo, intrucat ea trebuia sa mearga sa asiste la o nastere.

Avocatul a explicat ca in acest context situatia a devenit "oarecum imposibila", astfel ca asistentea Cirstea a renuntat la ideea de a mai merge la toaleta si a ramas la salonul de cezariene. Simona Parvu a acuzat "sistemul bolnavicios din sanatate in care o asistenta are in grija doua saloane", astfel ca medicii sau asistentii nu mai au dreptul nici de a merge la toaleta. Ea a aratat ca asistenta isi recunoaste partea de vina si ca regreta cu "lacrimi in ochi" ceea ce s-a petrecut.

"Florentina Cirstea era o persoana exemplara, acesta fiind si motivul pentru care a fost propusa pentru conducerea sectiei de TI", si-a caracterizat avocatul clienta, despre care a spus ca a refuzat functia deoarece "a preferat sa ingrijeasca copii decat sa faca birocratie". Potrivit avocatului, in cariera sa, Florentina Cirstea a ingrijit "sute poate chiar mii de copii".

Citeste si:
Noi cazuri de bebelusi infectati cu stafilococ auriu, la...
Noi cazuri de bebelusi...

Asistenta Florentina Cirstea si-a ignorat si sfidat atributiile de serviciu cand a lasat nesupravegheat in mod nejustificat salonul de la Maternitatea Giulesti si a fost intr-un alt salon si la toaleta, moartea bebelusilor fiind violenta, arata procurorii in cererea de arestare a acesteia.

"Astfel, la data de 16 august, la ora 18.24, Florentina Daniela Cirstea a parasit salonul de terapie intensiva nou-nascuti si a intrat in salonul de cezariene, acolo unde se afla martora Daniela Mihaescu. Ulterior, inculpata a iesit din salonul de cezariene si a intrat in toaleta situata vizavi. Dupa aproximativ un minut, a iesit din toaleta si a revenit in salonul de cezariene, mergand prin usa comuna in salonul de nou-nascuti, unde a discutat cu martora Clementa Florea (in acest interval de timp martora Daniela Mihaescu parasise salonul de cezariene intrucat fusese chemata sa asiste la o nastere prin cezariana la etajul 1). In timp ce inculpata discuta cu martora Clementa Florea, incendiul a fost constatat de catre martora Maria Bulacu, medic rezident, care a sesizat sistemul cu numar unic de urgenta 112. Ulterior, inculpata, alarmata de tipetele care se auzeau, a iesit si ea pe hol prin usa salonului de cezariene", se arata in documentul citat.

Citeste si:
Maternitatea Giulesti: Asistenta Cirstea, condamnata definitiv
Maternitatea Giulesti:...

Moartea bebelusilor care se aflau in salonul de Terapie Intensiva nou-nascuti a fost violenta.

Procurorii sustin ca atitudinea asistentei de sfidare a obligatiilor si responsabilitatilor profesionale a culminat cu absenta nejustificata din salonul ATI, timp de 12 minute, cand a izbucnit incendiul, fapt ce a produs consecintele ireversibile pentru bebelusii deveniti victime, care s-a dovedit cu suficienta rezonabilitate ca a fost comisa de inculpata. Mai mult, din imaginile stocate pe camerele de supraveghere reiese ca asistenta a parasit locul de munca, in mod voluntar, iar in intervalul celor 12 minute cat nu s-a aflat la locul sau de munca s-a declansat si amplificat incendiul in salonul unde se aflau cei 11 nou-nascuti.

Toate informatiile despre acest caz il gasiti din Dosarul 9AM!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.