Lungmetrajul "Morgen", de Marian Crisan, a castigat patru trofee, sambata, la Festivalul de Film de la Locarno (4 - 14 august), printre care premiul special al juriului.
Productia romana-maghiara "Morgen" s-a plasat dupa productia Han Jia (Vacanta de iarna) a lui Li Hongqi, Morgen fiind considerata cea de-a doua cea mai buna productie din competitia internationala, potrivit swissinfo.ch.

Totodata, potrivit MEDIAFAX, coproductia franco-romano-maghiara "Morgen" a primit premiul juriului ecumenic, un premiu din partea juriului tineretului, dar si premiul Don Quijote din partea Federatiei Internationale Cineclub.

Filmul "Morgen", de Marian Crisan, spune povestea unui barbat care traieste la granita romano-ungara si caruia ii place sa pescuiasca. Intr-o zi, acesta "pescuieste" un imigrant ilegal turc. Cu scene emotionante, intrebari ridicate despre migratie, lege si omenie si un final deschis, "Morgen" trezeste imediat interesul fata de poveste si personaje, iar cel care genereaza situatia limita, motorul atitudinilor diferite si ale actiunilor celorlalti, nu poate fi privit decat cu simpatie de la un capat la altul al filmului.

Regizorul Marian Crisan a castigat in 2008, la Festivalul de Film de la Cannes, trofeul Palme d'Or pentru cel mai bun scurtmetraj, cu "Megatron". In 2008, regizorul a mai lansat documentarul "Luni", care prezinta o zi din viata cantaretului de hip-hop Tudor Sisu.

In competitia internationala a Festivalului de la Locarno 2010 a mai fost selectat lungmetrajul romanesc "Periferic", de Bogdan Apetri. Ana Ularu a primit, joi, trofeul Boccalino - premiul criticii elvetiene pentru cea mai buna actrita, in cadrul Festivalului de la Locarno, pentru rolul din filmul "Periferic".

"Morgen" si "Periferic" nu au fost singurele filme romanesti din cadrul festivalului elvetian. In sectiunea competitionala Filmmakers of the Present a rulat si mediumetrajul "Burta balenei", de Ana Lungu si Ana Szel.

Citeste si:
Legendara serie de filme „Fast and Furious” se încheie odată cu al...
Legendara serie de filme...

De asemenea, a existat o prezenta romaneasca in sectiunea Leopards of Tomorrow, care a fost dedicata tinerelor talente. Regizorul Corneliu Porumboiu a facut parte din juriul acestei sectiuni. Leopards of Tomorrow/ Pardi di domani a implinit, in 2010, 20 de ani. Astfel, organizatorii festivalului au selectat cele mai interesante filme prezentate in aceasta sectiune de-a lungul timpului. Printre aceste filme s-au numarat "Avant le Petit Déjeuner", de Cristi Puiu (Elvetia/ Romania, 1995) si "Valuri", de Adrian Sitaru (2007).

Tot sambata, premiul Leopardul de Aur pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei chineze "Han Jia (Winter Vacation)", de Li Hongqi. Filmul spune povestea a patru adolescenti care isi petrec timpul intr-un sat din nordul Chinei. Anul trecut, scenariul acestui film a primit un premiu in sectiunea Open Doors a festivalului.

Citeste si:
"Morgen", eligibil pentru Oscarul pentru film strain
"Morgen", eligibil pentru...

Totodata, canadianul Denis Côté a primit premiul pentru cel mai bun regizor, pentru "Curling", un film despre relatia dintre un tata si fiica sa.

Juriul competitiei internationale a fost format din regizorul din Singapore Eric Khoo (presedinte), actrita iraniana Golshifteh Farahani, actorul francez Melvil Poupaud, regizorul elvetian Lionel Baier si regizorul american Joshua Safdie.

Festivalul de Film de la Locarno, fondat in 1946, este unul dintre cele mai vechi si mai importante evenimente de gen din lume, alaturi de cele de la Cannes si Venetia. De-a lungul anilor, datorita incercarii de a descoperi noi talente si tendinte, festivalul a fost o rampa de lansare pentru regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Gus Van Sant, Spike Lee si multi altii. Selectia de filme inglobeaza in fiecare an principalii autori de azi si de maine, Locarno fiind frecventat anual de circa 90.000 de vizitatori si 4.000 de profesionisti.

Citeste si:
Ce trofee Giftday personalizate sunt la modă în acest sezon ?
Ce trofee Giftday...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.