Numerosi etnici romi, inclusiv romani, s-au instalat pe celebrul bulevard parizian Champs-Elysees, profitand de faptul ca pot obtine venituri mari cerandu-le bani turistilor straini, informeaza cotidianul France Soir in editia electronica.

"Turistii sigur nu se asteapta ca plimbandu-se pe cel mai frumos bulevard din lume, intre statia Franklin-Roosevelt si Piata Etoile, sa intalneasca atata mizerie. In fata vitrinelor Vuitton sau a luxosului magazin Georges V, in zona galeriilor Arcades si pe strazile adiacente sunt zeci de romi veniti sa profite de vadul turistic, dupa care seara se intorc in suburbia Montreuil. Tot acolo sunt si numeroase persoane fara adapost, aproximativ 1.500, care stau permanent in zona. Foarte numerosi, noteaza France Soir.

Potrivit unuia dintre romi, bulevardul Champs-Elysées este "un decor placut" si, in mod sigur, un loc foarte rentabil, in conditiile in care zona este vizitata de numerosi turisti, relateaza MEDIAFAX.

Printre persoanele instalate pe Champs-Elysee se numara si romani. Unul dintre acestia este un barbat care se numeste Nicolae, descris ca avand alura unui brahman indian, cu barba gri bine aranjata, degajand un calm si un ascetism rar intalnite in aceasta zona. Acesta doreste sa se converseze cu reporterii France Soir, insa stie doar limba romana. El incearca totusi sa ofere detalii despre viata de zi cu zi. Locuieste intr-un cort, "lucreaza" de la ora 19 la 1.00 noaptea, are sotie si mai multi copii.


Reportajul France Soir a fost realizat pe fondul polemicilor declansate de masurile propuse de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, impotriva romilor. Saptamana trecuta, Nicolas Sarkozy a convocat o reuniune speciala pentru a examina "problemele puse de comportamentul unora" dintre romi si nomazi, dupa violentele petrecute intr-o localitate din centrul Frantei.

In urma reuniunii, ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a promis ca romii care comit delicte vor fi repatriati "aproape imediat" spre Romania si Bulgaria. Hortefeux a adaugat ca jumatate dintre taberele ilegale de romi si nomazi din Franta vor fi desfiintate in termen de trei luni. In plus, Nicolas Sarkozy a propus retragerea cetateniei franceze "oricarei persoane de origine straina care ar fi adus atingere voluntar vietii unui politist", jandarm sau a altei persoane care reprezinta autoritatea publica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.