Dobrogea si Baraganul se afla, sambata dupa-amiaza, sub avertizare cod rosu de radiatii ultraviolete in Dobrogea si Baragan, potrivit meteorologilor, situatie in care se recomanda evitare expunerii la soare pana la ora 18:00.

Indicele de radiatii (UV) in sud-estul Romaniei se va incadra, pe o scara de la 0 la 11, intre 8 si 10 in sud-estul tarii si intre 6 si 8 in restul regiunilor, informeaza NewsIn, citand datele furnizate de Administratia Nationala de Meterorologie.

Radiatiile ultraviolete afecteaza in principal pielea si ochii, iar oamenii din zonele unde se inregistreaza un indice foarte mare sunt sfatuiti sa nu se expuna la soare
.

Indicele UV este o estimare a nivelului radiatiei ultraviolete la suprafata Pamantului, care se calculeaza cu scopul de a ajuta populatia sa se protejeze in conditiile in care cerul este senin.

Valoarea indicelui UV in conditii de cer senin este estimata in functie de concentratia stratului de ozon, localizarea geografica, pozitia Soarelui si aerosoli.


Potrivit Stirileprotv.ro, cei care se expun la soare excesiv risca arsuri de piele si insolatie, iar pe termen lung ultravioletele duc la cancer. Briza mangaietoare si apa calda a marii dau senzatia unei zile prefecte, dar specialistii ne sugereaza sa fim cat se poate de precauti. Astfel, medicii ne recomanda sa evitam expunerea la soare in intervalul 11-18, iar in momentul in care stam la plaja (si nu numai!) sa folosim creme cu factor de protectie solara adecvate tipului de piele si zonei in care ne aflam (n.r. de exemplu, cremele cu factor de protectie UV 25-30+ sunt adecvate persoanelor cu ten deschis).

De asemenea, este important sa aveti in bagaj umbrela, palarie sau sapca.

Cititi si: Peste doua tone si jumatate de pesti morti, stranse de pe plajele litoralului


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.