Fortele aeriene ale Israelului au decis sa incheie mai devreme exercitiul comun cu fortele aeriene din Romania, ca urmare a accidentului de elicopter de luni, soldatii israelieni urmand sa se intoarca acasa miercuri.


Exercitiul comun Blue Sky 2010 era programat sa dureze 11 zile si trebuia sa se incheie, in mod normal, joi, transmite NewsIn, citand Ynet.

Fortele aeriene israeliene au oprit marti zborurile de antrenament pentru a putea sa se concentreze mai mult pe accidentul de luni.

Trupele trebuiau sa se antreneze pentru zboruri la mica altitudine, specifice operatiunilor de cautare, salvare si evacuare medicala, in cadrul exercitiului comun Blue Sky 2010
.

Doua elicoptere israeliene au luat parte luni la exercitii. Acestea aveau ca obiectiv familiarizarea echipajelor cu zboruri la mica altitudine si cu misiuni pe distante lungi, pe teren necunoscut. In momentul accidentului, echipajul celui de-al doilea elicopter nu a observat ca aparatul colegilor lor parasise formatiunea, potrivit presei israeliene.


In 2006, Israelul si Romania au semnat un acord pentru cooperare militara si desfasurare de exercitii comune. Contractul a fost prelungit anul trecut.

Elicopterul de tip CH-53, de fabricatie americana, este cel mai mare elicopter al fortelor aeriene israeliene si face parte din flota israeliana de la sfarsitul anilor '60. Multe dintre aparate au fost in serviciu timp de peste 40 de ani si au suferit o serie de imbunatatiri pentru a le prelungi durata de exploatare, prevazuta sa se incheie in 2025.

De ce Israelul si-a extins aploarea exercitiilor comune

In ultimii ani, scrie presa israeliana, armata israeliana a aerului si-a extins amploarea exercitiilor comune cu fortele aeriene ale tarilor din NATO. Exercitiile permit echipajelor israeliene sa se antreneze in misiuni pe distante mai mari decat cele pe care le-ar permite spatiul aerian limitat al tarii. De asemenea, echipajele au ocazia de a naviga pe teren muntos si nefamiliar.

Citeste si:
NATO se pregătește de război: simulează activarea Articolului 5....
NATO se pregătește de război:...

Exercitiile permit pilotilor sa simuleze lupte aeriene cu forte inamice si sa foloseasca echipamentele avansate ale NATO.

Si in trecut Israelul a desfasurat exercitii militare cu cateva tari din Europa de Est, dar cooperarea s-a intensificat mai ales dupa ce Turcia nu a mai permis accesul avioanelor israeliene in spatiul sau aerian, ca urmare a incidentului din luna mai, cand o flotila de vase transportand ajutor umanitar cu destinatia Gaza nu a respectat avertismentele israeliene incercand sa sparga blocada, ceea ce a dus la o interventie in forta soldata cu noua morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.