Peste 30.000 de protestatari s-au aflat in Piata Victoriei pentru a participa la mitingul de protest fata de masurile de austeritate anuntate de guvern, la care au fost asteptati 60.000 de oameni.

Mitingul sindical din Piata Victoriei a inceput la ora 11 si s-a incheiat in jurul orei 13.20, iar participantii au plecat din fata Guvernului in mai putin de zece minute, indreptandu-se spre metrou sau spre autocarele care i-au adus din tara. Cei mai multi dintre participanti au parasit Piata Victoriei pe Soseaua Kiseleff si pe bulevardul Lascar Catargiu. Odata cu protestatarii, din zona s-au retras si dispozitivele de ordine formate din jandarmi si politisti, relateaza`NewsIn.

Potrivit estimarilor Jandarmeriei, la miting au participat aproximativ 30.000 de oameni - bugetari, dar si pensionari si studenti, care au protestat fata de masurile de austeritate anuntate de Executiv din cauza crizei: reducerea tuturor salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, precum si cu modificarea Codului Muncii, masuri cuprinse in scrisoarea de intentie pe care guvernul vrea sa o trimita FMI.

Acestia au amenintat cu greva generala din 31 mai, daca guvernul nu renunta la masuri.

  • Incidente din timpul protestului
Desfasurat sub motto-ul "Sentinta LOR: sa traiti daca puteti", protestul a fost marcat de scandari contra guvernului si a presedintelui Traian Basescu. Participantii au fluierat si au agitat pancarte cu mesaje ca "Ne ciuruiti cu 25%/Va decapitam 100%", "Noua ne-ati lasat un pic/La voi n-ati taiat nimic" sau "Udrea, cu poseta ta/Traieste toata institutia mea!".

Peste 30 de participanti au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce li s-a facut rau. Sapte dintre acestea au fost transportate la spital, 25 au primit asistenta la corturile instalate in Piata Victoriei, iar una dintre ele a refuzat ingrijirile medicale.

Un alt incident l-a avut ca protagonist pe pedelistul Marcel Hoara, presedintele Agentiei Romane pentru Dezvoltarea Durabila a Zonelor Industriale. Prezent in Piata Victoriei pentru a participa la emisiunile posturilor TV de stiri care transmiteau de la fata locului, acesta a fost lovit cu un ou crud de un protestatar si i s-a turnat apa in cap de catre alt sindicalist, fiind apoi evacuat din zona de jandarmi.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Organizat de CNSLR Fratia, Meridian, Cartel Alfa, BNS si CSDR, mitingul programat in intervalul 11.00-13.00 a reprezentat cea mai grandioasa manifestare din ultimii ani.

  • La mitingul din Piata Victoriei s-a auzit, dupa 20 de ani, "Vino, Doamne"

Melodia lui Valeriu Sterian "Vino, Doamne!", simbol al protestelor din 1990 desfasurate in Piata Universitatii, s-a auzit din nou in Capitala la mitingul organizat de sindicate in Piata Victoriei.

Refrenul "Doamne, vino Doamne/Sa vezi ce-a mai ramas din oameni" a rasunat din boxele instalate la miting, dupa ce liderul Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, le-a cerut protestatarilor sa faca liniste pentru 30 de secunde, timp in care sa-si exprime "in gand" nemultumirea fata de masurile de austeritate anuntate de Executiv din cauza crizei.

  • "Ne ciuruiti 25%, va decapitam 100%"

Mitingul i-a provocat pe participanti la un veritabil concurs de lozinci cu ironii amare la adresa guvernului si a lui Traian Bssescu, printre care "Ne ciuruiti cu 25%, va decapitam 100%", "Va informam ca limita de suportabilitate a atins apogeul". De la tribuna improvizata in piata se fac apeluri catre bucuresteni, pentru a se solidariza cu participantii la protest, potrivit NewsIn.
Citeste si:
Profesorii protestează în Piața Victoriei. Principalele...
Profesorii protestează în...

In piata s-a auzit si celebra de-acum melodie "Pinguinul", care parodiaza guvernul si pe Emil Boc. Piesa a fost folosita si la mitingul PSD de 1 Mai, iar primele versuri sunt "Un pinguin conduce o tara/ In faliment cate-un pic, pic, pic/ Un pinguin pus a patra oara/ Sa ne conduca asa mic, mic, mic". Totodata, la miting s-a aflat si o fanfara venita din Covasna, care a cantat imnuri mortuare.

Nu vor exista diferente: Toate salariile vor scadea cu 25%


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.