Peste 500 de pensionari au pichetat in fata Palatul Cotroceni, nemultumiti de decizia de scadere a pensiilor cu 15%. Acestia cer demisia presedintelui Traian Basescu, pe care il acuza ca i-a inselat.

  • Pensionarii au refuzat sa plece din fata Palatului Cotroceni
Aproximativ 100 de pensionari au mai stat o perioada de timp in fata Palatului Cotroceni, desi autorizatia pentru protest a expirat la ora 12.30. In timpul mitingului, doi protestatari au fost transportati la spital, iar alti cinci au avut nevoie de consultatii medicale.

Medicii de la ambulanta au ramas la fata locului si sunt pregatiti sa intervina in caz de nevoie.

Un barbat care protesta in fata Palatului Cotroceni a fost ridicat de jandarmi si predat politistilor de la Sectia 17, dupa ce asupra acestuia a fost gasit un recipient in care se afla o substanta inflamabila si mai multe chibrituri, au declarat pentru NewsIn surse din cadrul Jandarmeriei.

  • Incidente la protestele pensionarilor

Protestul pensionarilor desfasurat miercuri in fata Palatului Cotroceni nu a fost lipsit de incidente. Potrivit Jandarmeriei, pensionarii au reusit, in jurul orei 11.00, sa rupa cordonul format din militari si au ajuns pana la poarta palatului. Mai mult, pensionarii s-au imbrancit de mai multe ori cu jandarmii.

Aproximativ 500 de pensionari au iesit in strada pentru a protesta fata de decizia de reducere a pensiilor cu 15%. Protestatarii au huiduit si au strigat "jos Basescu", "unitate" si au pancarte pe care scrie "Ne-ati «ciuruit», va «ciuruim»", "Respectati batranii tarii", "Domnule presedinte, ne-ati inselat", "Nu ingropati de vii pensionarii", "Ce aveti impotriva noastra, domnule presedinte", "Vrem sa traim in unitate".

O delegatie a pensionarilor care a protestat in fata Palatului Cotroceni a fost primita in audienta de consilierul de stat pe probleme cetatenesti Gabriel Piscociu, care le-a promis ca va incerca sa le faciliteze o intalnire cu presedintele Traian Basescu.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor, Preda Nedelcu, a declarat ca, decat sa le scada pensiile, presedintele Traian Basescu mai bine le-ar da tuturor pensionarilor cianura, pentru a scapa de ei, sa nu mai fie "o povara pentru intreaga tara". Liderul pensionarilor a precizat ca reducerea va fi mai mare de 15 procente in realitate, odata cu introducerea coplatii si a cresterii preturilor in perioada urmatoare, toate acestea ducand la o scadere drastica a puterii de cumparare a pensionarilor.

Citeste si:
Coaliția vrea să taie cu măsură pensiile speciale; România riscă să...
Coaliția vrea să taie cu...

La Galati, Iasi si Constanta au avut loc de asemenea pichetari si proteste de strada, similare cu cele din Bucuresti. Prefectul orasului Galati a incercat sa le transmita un mesaj pensionarilor care protestau, dar acestia nu l-au lasat si au inceptut sa-l huiduie.
In momentul in care prefectul a vrut sa se intoarca in cladire, pensionarii l-au urmat si au reusit chiar sa rupa cordonul jandarmilor si sa urce pe scarile prefecturii. In timpul actiunii, doi trei pensionari au fost raniti si unii acuza chiar ca au fost calcati in picioare.

  • Portrete ciuruite cu Traian Basescu

Pensionarii gorjeni au organizat un protest in Piata Prefecturii, unde s-au adunat aproximativ 50 de varstnici, nemultumiti de scaderea pensiilori anuntata de presedintele Traian Basescu. “Am ciuruit mutra lui Basescu asa cum ne-a ciuruit si el pe noi toti! Le-am dat gauri acasa, mai de mult, cand am auzit ce vrea sa ne faca. Cum sa ne scada din pensii? A muncit el cat noi? Dupa 35 de ani de munca am o pensie de 800 lei si la cat de scumpe is toate, cum sa mai traiesc?”, se intreba o pensionara.
Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

“Protestam pentru ca am auzit ca vor sa ne scada pensiile. Nu am avut niciodata un presedinte atat de idiot ca asta. Am 75 de ani, am muncit 39 de ani ca sofer si am o pensie de 795 lei. Situatia pensionarilor este critica, suntem bolnavi, nu intotdeauna gasim medicamente pe retete si trebuie sa le platim. Nu este drept. Noi am muncit pe branci pentru tara asta si acum guvernantii isi bat joc de noi”, a declarat un pensionar. “Cum sa traiasca un om cu o pensie de 350 de lei si acum sa o scada si pe aia? Numai pe medicamente dau 50 de lei pe luna. Ce sa fac? Nu am copii, nu are cine sa ma ajute. O sa ajungem sa cersim si sa murim de foame. Poate asta vor guvernantii”, s-a plans o alta pensionara. In judetul Gorj exista peste 90.000 de pensionari si numarul acestora plus numarul somerilor este aproape dublu fata de cel al persoanelor angajate.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

Organizatiile nationale de pensionari cer presedintelui Traian Basescu si guvernului sa nu reduca pensiile "care sunt deja reduse prin inghetarea lor la nivelul din 2009". "O reducere a pensiilor incepand cu luna iunie si a introducerii coplatii serviciilor medicale in luna iulie reprezinta o situatie dramatica pentru pensionari", sunt de parere reprezentantii pensionarilor.

Pensiile ar putea scadea cu maximum 12%

Sindicatele, gata de protest


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.