Angajatii Institulului Cantacuzino din Capitala au declansat joi un protest spontan.

Angajatii au protestat fata de situatia financiara a institutiei. Potrivit liderului sindical Dumitru Viezureanu, Institutul dispune de bani pentru salarii doar pentru urmatoarele doua luni, anunta Realitatea TV. Angajatii sunt nemultumiti si de faptul ca institutul nu mai poate produce vaccinuri, cum ar fi cel contra tuberculozei.

  • Angajatii "Cantacuzino" vor sa mearga in audienta la Basescu

Angajatii Institutului National "Cantacuzino" vor sa mearga in audienta la ministrul Sanatatii, la premierul Emil Boc si la presedintele Traian Basescu, pentru a-si prezenta nemultumirile legate de ceea ce ei numesc "distrugerea institutului".

"Vrem sa mergem inclusiv la domnul presedinte al tarii, care, din cate stiu, a beneficiat de produsele noastre", a declarat liderul sindical Dumitru Viezureanu.

  • Inchiderea Institutului, premeditata?

Angajatii institutului reclama lipsa fondurilor necesare pentru a-si desfasura activitatea, subliind faptul ca, de la cele peste 380 de seruri si vaccinuri pe care le produceau, au ajuns in prezent la doar 15. In timp ce o parte dintre acestia acuza vechea conducerea de la "Cantacuzino" pentru situatia in care a ajuns institutul, alte voci sustin ca ar exista interese pentru ca institutul sa nu mai fabrice vaccinuri, astfel incat sa fie favorizate importurile.

Institutul nu mai poate fabrica, in acest moment, vaccinuri necesare pentru imunizarea bebelusilor, printre care si cel contra tuberculozei.

Numit de doar sase zile, actualul director de la "Cantacuzino", primar microbiolog Gabriel Ionescu a declarat ca si-a asumat un mare risc atunci cand a preluat aceasta functie. "Saptamana viitoare vom veni cu un nou plan de remediere a deficientelor", aprecizat acesta.

  • Rezolvarea conflictului: Institutul Cantacuzino nu va face disponibilizari

Institutul Cantacuzino nu va face disponibilizari, urmand ca o parte a personalului sa fie redistribuita in alte sectii, a anunaat după discutiile de la institut, consilierul Ministerului Sanatatii Geza Molnar.

"Ne-am inteles in sensul problemelor controversate, nemultumirea problemelor lor a fost acea lipsa de informatii permanente si grija pentru locurile de munca. Nu preconizam in momentul de fata disponibilizari. Nimeni nu doreste nici disponibilizari, nici desfiintarea Institutului", adeclarat Molnar dupa discutiile purtate cu reprezentantii conducerii institutului si ai angajatilor institutiei, care au durat aproape patru ore.

Dupa negocierile cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, angajatii si-au reluat activitatea.

  • "Radacinile" grevei

Pe 16 aprilie, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, l-a demis pe directorul general al Institutului National de Cercetare -Dezvoltare "Cantacuzino" din Capitala, Radu Iordachel, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a constatat ca acesta nu a indeplinit planul de remediere a unor deficiente. In locul acestuia a fost numit medicul primar microbiolog Gabriel Ionescu.

Pe 8 februarie, Agentia Nationala a Medicamentului i-a ridicat Institutului "Cantacuzino" licenta de producere a vaccinurilor, pentru ca nu erau respectate normele europene. Conducerea institutului a a dat ca termen data de 15 aprilie, pentru finalizarea lucrarilor de modernizare in vederea reacreditarii.

A urmat ca la inceputul lunii martie guvernul sa aloce un milion de lei Institutului pentru achizitia de echipamente, pentru obtinerea autorizatiei de fabricare a vaccinurilor pana la 15 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.