Agentia Nationala a Medicamentului a retras licenta de producere a vaccinurilor de catre Institutul Cantacuzino, pe motiv ca nu respecta standardele de productie europene.

Licenta a fost retrasa in data de 8 februarie, potrivit Realitatea TV.

Consilierul ministrului Sanatatii, prof. dr. Geza Molnar, declara insa faptul ca Institutul "Cantacuzino" din Capitala este in curs de reautorizare pentru a produce vaccinuri conform unei proceduri uzuale, si nu exista nicio problema de fond in aceasta privinta. "Institutul a avut termen pana in ianuarie 2010 sa fie reautorizat, iar in prezent este in curs de obtinere a noii autorizatii. Este, practic, o problema de uz curent, nicidecum una de fond. Pe de alta parte, la Cantacuzino nu se mai produceau oricum vaccinuri in aceasta perioada, deoarece pentru gripa A/H1N1 s-a oprit productia dupa cinci milioane de doze, iar pentru vaccinul BCG, contra tuberculozei, este in curs de instalare noua linie tehnologica. In privinta noului vaccin contra gripei sezoniere, productia va incepe prin luna mai, pentru ca imunizarea sa fie posibila din toamna", a precizat dr. Geza Molnar, relateaza NewsIn.

Ministerul Sanatatii: Vaccinurile produse de "Cantacuzino" respecta normele de calitate

Vaccinurile produse pana in prezent de Institutul "Cantacuzino" din Capitala sunt corespunzatoare normelor nationale si internationale de calitate, iar institutia se afla in aceasta perioada in faza de reautorizare a ariei de productie, subliniaza Ministerul Sanatatii.

"Imunizarile din cadrul programului national de vaccinare cu produsele realizate de catre Institutul Cantacuzino vor fi reluate dupa obtinerea reautorizatiei de fabricatie, scadenta in aceasta perioada. Restul campaniilor de vaccinare din cadrul calendarului national de vaccinare nu vor fi afectate, fiind utilizate vaccinuri care nu sunt realizate de producatorul roman. In prezent, exista un stoc suficient de vaccin gripal pandemic pentru continuarea imunizarilor, iar fabricarea vaccinului BCG va fi reluat in luna aprilie. Stoparea vaccinarii pana in luna aprilie nu va aduce prejudicii nou-nascutilor, deoarece acest tip de vaccinare se poate efectua pana la varsta de 10 luni, ca urmare toti copiii care au ramas nevaccinati vor fi imunizati atunci cand va fi pusa pe piata noua productie", mai precizeaza reprezentantii ministerului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.