Medicii nu mai elibereaza retete gratuite si compensate, bilete de trimitere si concedii. Care este motivul?

[UPDATE] Ministerul Sanatatii considera actiunile medicilor de familie nejustificate si atrage atentia ca refuzul de a prescrie retete compensate si gratuite va aduce bolnavilor mari prejudicii privind starea de sanatate.

Totodata, Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, atrage atentia ca nu este corect si nu va permite ca pacientii sa sufere din cauza lipsei de comunicare sau de intelegere dintre institutii si furnizorii de servicii medicale. Mai mult, ministrul Sanatatii a cerut presedintelui CNAS, Lucian Duta, sa lamureasca de urgenta cu reprezentantii medicilor de familie modul in care casele de asigurari vor aplica prevederile contractului-cadru 2010, relateaza NewsIn.

Medicii de familie nu mai elibereaza, de miercuri, retete compensate si gratuite, bilete de trimitere si concedii medicale, deoarece pe 31 martie le-au expirat contractele cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

"Contractele au expirat pe 31 martie, de azi nu avem contract. Din ce am inteles, contractul cadru pentru 2010 este la Monitorul Oficial pentru a fi publicat, dar normele metodologice vor fi publicate fara ca noi sa fi fost consultati. Aceste norme ne articuleaza drastic, motiv pentru care ne vor aduce in stare de faliment-. De azi (joi, n.r.) nu dam bilete de trimitere, nici retete compensate, nici concedii medicale, pentru ca ni se pot imputa", a declarat pentru Realitatea TV Doina Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie.

Potrivit acesteia, medicii de familie au aflat abia miercuri, pe surse, ceea ce li se pregateste. "Suntem dispusi sa stam oricat, cat e nevoie, de data aceasta, pentru ca pana acum noi am cedat. Ne afecteaza inclusiv pe noi, pentru ca nu ne mai luam bani in perioada asta", a adaugat Doina Mihaila.

  • Medicii de familie refuza semnarea noilor contracte cu CNAS
Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie si Societatea Nationala de Medicina a Familiei au decis ca medicii de familie nu vor mai semna contractele cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si vor lucra in sistem exclusiv privat, au decis asociatiile medicilor.

Citeste pe acelasi subiect:

Banii pentru medicamentele compensate, pe sfarsite.

Medicamentele s-ar putea scumpi de pana la 9 ori

Cat vom plati la doctor de la 1 iulie?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.