Social 22 Martie 2010 12:38
Sindicalistii din Educatie au decis ca de astazi sa nu mai treaca notele elevilor in catalog si sa declanseze greva generala in data de 22 aprilie. Mai mult, dascalii ar putea boicota examenele nationale.

Sindicalistii isi mentin cererea unui salariu minim pe economie de 705 lei si vor urma in continuare calendarul protestelor. Astfel, in 25 martie, vor organiza un miting, incepand cu ora 11, in piata Victoriei, urmat de un mars de protest. In acelasi timp, sediul Ministerului Muncii va fi pichetat maine de sindicalistii nemultumiti.

Potrivit salariatilor, daca in urma acestor actiuni problemele profesorilor nu vor fi luate in considerare, nu se va mai incheia situatia scolara a elevilor si se vor crea premizele declansarii unei greve generale in prima decada a lunii iunie.

Profesorii din Buzau, in greva pentru o saptamana

Discutiile intre Guvern si sindicate cu privire la aplicarea legii unitare a salarizarii si a punctului de pensie au fost reluate sambata, la ministerul Muncii, insa cele doua parti nu au ajuns la un consens: "Nu ne va ajunge tot bugetul ca sa acoperim toate drepturile din contractele colective de munca", a declarat Emil Boc, adaugand ca desi in contractele colective de munca s-au negociat anumite sporuri, acestea nu pot a fi acordate daca contravin legii.

Urmeaza ca marti sa aiba loc noi dicutii cu reprezentantii guvernului, pentru a analiza ordonanta de urgenta propusa de executiv, care sa corecteze discrepantele aparute in 2010 in salarizarea bugetarilor. Reprezentantii sindicatelor explica mentinerea programului de proteste pentru a demonstra ca in toata tara exista nemultumiri legate de salariul minim, de legea pensiilor si salarizarea unitara, precum si fata de problemele din invatamant. Sindicalistii vor protesta in fata guvernului pe 25 martie.

  • Viitorul pensiilor

"Valoarea punctului de pensie va fi calculat astfel incat sa asigure mentinerea acestuia la cel putin 40% din salariul mediu brut pe economie, de unde rezulta ca acest minim este asigurat prin intrarea in vigoare a legii unitare a pensiilor. In functie de mersul economiei, aceasta valoare poate creste peste 40%", a declarat, vineri, premierul Emil Boc, dupa intalnirea cu liderii sindicali.

Acesta a adaugat faptul ca, in acest moment, punctul de pensie nu poate creste la 45% din salariul mediu brut, intrucat ar necesita un efort suplimentar de la buget de 3 miliarde euro, relateaza NewsIn.

Pe de alta parte, primul ministru a dat asigurari ca femeile care nasc si cresc copii vor putea iesi la pensie mai devreme de 65 de ani, respectiv la 64 ani pentru cele cu un copil si la 63 de ani pentru cele cu doi sau mai multi copii. Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a completat ca dreptul de reducere a varstei de pensionare pentru femeile care au nascut cel putin doi copii se va acorda doar mamelor care ingrijesc copiii cel putin pana la implinirea varstei de 10 ani.

Referitor la cresterea salariului minim pe economie, premierul a afirmat ca vor fi purtate discutii si cu patronatele in urmatoarea luna, pentru a vedea ce implicatii ridica majorarea salariului minim la 705 lei, dar si cu Ministerul Finantelor, pentru a rezolva situatia companiilor de stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.