Primul caz de gripa aviara H5N1 confirmat in ultimul an in Uniunea Europeana a fost depistat marti la o ferma de pasari din Romania.

Ferma este situata in comuna Letea, judetul Tulcea, in apropierea frontierei cu Ucraina. La fata locului au fost luate masuri de preventie imediate, inclusiv sacrificarea pasarilor din ferma si instituirea unei zone de protectie de trei kilometri in jurul fermei. Totodata, o zona de supraveghere pe o raza de zece kilometri este considerata cu risc ridicat de contaminare, scrie NewsIn.

Ultimul caz de gripa aviara a fost confirmat in martie 2009, la o rata salbatica din Germania. De la aparitia virusului, in 2003, gripa aviara a provocat moartea a peste 250 de persoane in intreaga lume, potrivit OMS.

  • Geza Molnar: Gripa aviara din Tulcea nu e o surpriza, e posibil sa apara cazuri si in alte zone
Aparitia gripei aviare H5N1 la ferma de pasari din Tulcea nu este o surpriza, deoarece Delta este in zona de migrare a pasarilor,iar virusul poate sa apara si in alte regiuni ale tarii, a declarat marti consilierul ministrului Sanatatii, Geza Molnar.

Potrivit acestuia, la ferma de pasari din comuna Letea au murit 49 de gaini din cauza virusului.

"Din punctul de vedere al Ministerului Sanatatii, s-au luat masuri pe linie de supraveghere epidemiologica, iar la Directia de Sanatate Publica Tulcea se asigura permanenta pentru a fi depistate eventualele cazuri de viroze respiratorii sau forme de gripa, desi este foarte mica probabilitatea transmiterii virusului la om. Daca totusi aceasta se va intampla, va fi vorba de un singur om infectat, pentru ca, spre deosebire de gripa porcina, virusul gripei aviare nu se transmite de la om la om", a declarat Geza Molnar.

Surse din Institutul National "Cantacuzino" au confirmat ca au primit recent probe din Tulcea pentru a confirma prezenta virusului gripei aviare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.