Desi Guvernul le-a interzis sa mai vanda plante halucinogene, comerciantii au gasit o solutie pentru a continua afacerile: vor scoate marfa la promotie, dupa care vor aduce alte ierburi, cu denumiri diferite fata de cele din lege

Guvernul a interzis in urma cu doua zile comercializarea a 36 de plante si substante etnobotanice. Potrivit actului normativ, cultivarea, fabricarea, punere in vanzare, distribuirea, cumpararea si detinere fara drept a plantelor constituie de acum infractiune si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc. Comerciantii au la dispozitie doua saptamani pentru a-si distruge marfa.

Distribuitorii de produse etnobotanice spun insa ca nici magazinele si nici consumatorii nu vor disparea odata cu interzicerea, cel mai trist scenariu fiind mutarea pe piata neagra a produselor si pierderea implicita a controlului asupra pietei.

"In primul rand, eu nu cred ca am vandut produse de pe lista aceea. Eu nu am prafuri, ci doar plante. Am zece tipuri de produse din plante si m-am uitat la continut, sunt legale. Din punctul meu de vedere, lista este cam confuza si asteptam sa ne zica si noua cineva ce avem voie sa vindem si ce nu. Daca ei vor sa le interzica pe toate, inseamna ca sunt tampiti. Spun asta pentru ca eu personal am fost foarte atent cand am deschis magazinul, am avut grija sa aleg un producator renumit, am ales numai plante si mi se pare un comert moral acesta. Nu am vandut copiilor, nu am nicio reclamatie si toata activitatea contabila este in ordine. Consumate cum trebuie, plantele astea nu fac mai mult rau decat alcoolul. Nu inteleg de ce sa fie interzise, singurul efect al legii ar fi intrarea lor pe piata neagra, unde nu se mai platesc taxe si impozite si se dezvolta o mafie a acestor produse, ca la orice prohibitie", spune patronul unui mic magazin de etnobotanice din Bucuresti, zona Stefan cel Mare.

In zona Tei patronii unui astfel de magazin strangeau astazi marfa si mobilierul. "Momentan inchid, pentru ca nu am chef de probleme. Douazeci de ani inchisoare, mai ceva ca la criminali si la talharii care-ti dau in cap sa-ti ia banii, mi se pare cam exagerat. Oricum, va zic asa, am clienti fideli si au venit sa ma intrebe daca ne mutam pe undeva si lucruri de genul asta, asa ca o sa mai vand asa, pe sest, sa terminam stocul, si apoi o sa caut etnobotanice care nu contin substante interzise. Nu inteleg interventia guvernului, pentru ca produsele astea nu sunt periculoase decat daca sunt luate gresit. Cred ca oamenii care au ajuns la spital sunt cretini, au luat gresit substantele", a declarat pentru NewsIn patronul din Tei.

  • Vise la solduri
O parte dintre patronii de weed shopuri din capitala Moldovei spera sa-si salveze in ultimul moment investitiile. Acestia sunt dispusi sa adopte tacticile folosite de orice magazin pentru lichidarea stocului: promotiile.

"Voi face promotii pana cand voi scapa de toata marfa", a spus declarat pentru Adevarul Paul, unul dintre patronii ieseni de weed shopuri. Daca nici aceasta metoda nu va da roade, comerciantii vor ajunge sa-si vanda marfa pe sub mana. "Asa cred ca va proceda toata lumea. O sa vanda toti pe piata neagra si se va face trafic la fel ca si cu drogurile de risc deja cunoscute", a precizat si Andrei, un alt intreprinzator de vise cu ierburi etnobotanice.

"Problema e alta, e posibil ca acesti comercianti sa aduca in tara alte plante cu efect halucinogen, dar care nu sunt incluse pe lista cu ierburi interzise", este de parere Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor.

  • Tinerii, afectati de consumul de plante halucinogene
Guvernul a luat aceasta masura dupa ce, anul trecut, peste 1.300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenta medicala in urma consumului de plante etnobotanice. Potrivit Ministerului Sanatatii, efectele produse de aceste substante sunt similare celor date de substantele psihotrope, avand efect direct asupra creierului uman - stari confuzionale, pierderea identitatii, halucinatii, diminuarea atentiei combinate cu efecte adverse precum dureri puternice de cap, anxietate, ameteli, confuzie si atacuri severe de panica, cresterea frecventei cardiace, tensiunii arteriale si a temperaturii corpului.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.