Iarna a lovit puternic estul Europei, unde se inregistreaza temperaturi extrem de scazute, viscole sau ninsori abundente, cele mai afectate tari fiind Romania, Bulgaria, Turcia si Polonia.
Patru persoane au murit in ultimele 24 de ore in Romania, unde temperaturile au coborat sub minus 25 de grade, a anuntat duminica premierul Emil Boc. Sapte judete sunt vizate de un cod portocaliu de ger pana pe 27 ianuarie, iar in partea de sud-est a teritoriului exista pericolul ca, din cauza vantului, valoarea indicelui de racire sa se situeze sub pragul critic de - 32 de grade. [ANM a emis avertizare cod portocaliu pentru 7 judete]

Cu o situatie similara se confrunta si Polonia, in special in centru si est, unde temperaturile au ajuns la minus 28 de grade, iar in zilele urmatoare se prognozeaza o racire si mai accentuata. Circa 20.000 de oameni din sate din sudul tarii nu au curent electric, dupa ce stalpii de electricitate au cedat din cauza ghetii, potrivit euronews.

Bulgaria este o alta victima a frigului napraznic si a caderilor masive de zapada, estul tarii fiind paralizat, iar circulatia rutiera si chiar feroviara fiind impiedicata de ninsoarea puternica. Toate scolile din cinci localitati din regiunea Varna vor ramane inchise luni. Varna a declarat stare de urgenta pentru acest weekend. Furnizarea energiei electrice a fost intrerupta in aproape intreaga regiune Burgas. Autostrada Hemus a ramas inchisa in directia Varna - Shumen. Traficul spre Dobrici si Balcik este posibil numai pentru autovehicule dotate cu lanturi, iar circulatia TIR-urilor a fost interzisa. De asemenea, portiunea Karnobat-Burgas a autostrazii Trakia este inchisa. Mai multe porturi la Marea Neagra au fost inchise, atat in Bulgaria, cat si in Romania.

In Turcia vantul puternic intensifica frigul. Doi oameni au murit in nord-vestul tarii, transportul la Istanbul, metropola cu 14 milioane de locuitori, a fost puternic perturbat, la fel si aprovizionarea cu gaz si apa. Caderi masive de zapada sunt prognozate pana luni noapte.Circulatia rutiera era cel mai grav perturbata in apropiere de granita cu Grecia si Bulgaria, unde peste 200 de sate si drumuri principale sunt blocate din cauza ninsorii. Stratul de zapada ar putea atinge 35 de centimetri la Istanbul, iar pentru miercuri sunt asteptate in metropola temperaturi de minus 15 grade in cursul zilei.

Temperaturile care se inregistreaza in Europa de Est sunt pe alocuri cu 12 pana la 15 grade mai mici decat media sezoniera. Alte tari unde se face simtit frigul siberian sunt Republica Moldova, Ucraina, Belarus, intreg vestul Rusiei, Lituania, Letonia, Estonia si Finlanda.

In Ucraina, in statiunea Ivalo s-au inregistrat duminica dimineata minus 31,5 grade Celsius, un record pentru aceasta localitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.