Alte doua decese cauzate de virusul gripal A/H1N1 au fost inregistrate in Romania in ultimele 24 de ore, numarul mortilor ajungand la 96. In intervalul mentionat au fost confirmate si 34 de noi imbolnaviri

Cele mai multe cazuri depistate de marti pana miercuri au fost in Bucuresti (7), acelasi numar fiind confirmatt si in judetul Botosani, potrivit bilantului Centrului de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile. Totalul cazurilor de gripa porcina inregistrate pana in acest moment in Romania ajunge, astfel, la 6.255, relateaza NewsIn.

Marti, Ministerul Sanatatii a precizat ca o femeie in varsta de 61 de ani din Prahova, care a decedat pe 7 ianuarie, dupa ce se vaccinase contra gripei porcine, avea multiple probleme cardiace - insuficienta cardiaca congestiva de gradul al treilea, aceasta fiind programata in luna februarie pentru o operatie de protezare pe cord deschis la Institutul Fundeni. "Conform dosarului medical, decesul femeii nu are legatura cu faptul ca aceasta s-a vaccinat impotriva virusului A/H1N1", spun reprezentantii ministerului.

Cu privire la cel de-al doilea caz, cel al unei femei de 68 de ani tot din judetul Prahova, care a intrat in coma diabetica, reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca este bolnava cronic, sufera de mai mult timp de diabet si ca starea actuala a acesteia nu are legatura cu vaccinarea antigripala, femeia imunizandu-se doar contra gripei sezoniere.

Pe de alta parte, seful Directiei de Sanatate Publica Prahova, Cristian Vintilescu, a declarat ca femeia diabetica a intrat in coma la scurt timp dupa ce si-a facut vaccinul impotriva A/H1N1, precizand ca nu este vorba despre un efect al imunizarii. "Pacienta este o veche diabetica, cu multiple decompresari glicemice, si este o pura coincidenta ca isi facuse vaccinul de dimineata. Femeia a fost internata in spitalul de urgenta, acum a iesit din coma, deci nu mai este nicio problema. Repet, nu din cauza vaccinului a intrat in coma", a declarat Vintilescu.

Pana in prezent au fost vaccinate 516.905 de persoane impotriva virusului pandemic, potrivit Ministerului Sanatatii. Dintre acestea, peste 300.000 au fost vaccinate in perioada 4-10 ianuarie 2010, fara a fi inregistrate reactii adverse importante la imunizare, spun reprezentantii ministerului.

Autoritatile recomanda vaccinarea ca fiind cel mai eficient mijloc de prevenire a infectarii. Medicii de familie sunt obligati sa vaccineze contra gripei porcine fiecare persoana care ii solicita, in caz contrar fiind sanctionati de Ministerul Sanatatii, potrivit dr. Adrian Streinu-Cercel, care a precizat ca vaccinul nu are efecte adverse semnificative, fiind o metoda sigura de aparare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.