Magazinele care comercializeaza plante sau substante halucinogene ar putea fi interzise, incepand cu 1 octombrie, potrivit unui ordin al Ministerului Sanatatii
"Dezbaterea publica a proiectului de ordin s-a incheiat, acum se aduna toate propunerile si se lucreaza la forma finala a actului normativ, ca de la 1 octombrie sa fie deja aplicat", au mai precizat reprezentantii Ministerului Sanatatii, relateaza NewsIn.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a efectuat mai multe controale, la inceputul lunii iunie, impreuna cu inspectori ai Protectiei Consumatorului, la asa zisele "magazine de vise". Ministrul si-a exprimat ingrijorarea ca aceste magazine au atras deja foarte multi tineri. "Eu sunt destul de ingrijorat de mai bine de o luna, de cand am aflat ca se vand aceste lucruri in Romania, pentru ca targetul este o anumita categorie de tineri si, din pacate, ei au inceput sa cumpere aceste produse, aceste plante si efectele se pot vedea deja", a spus Ion Bazac.

Pe de alta parte, comisia prezidentiala pentru analiza riscurilor sociale si demografice propune in Raportul sau dezincriminarea consumului de droguri si a sexului comercial, ca solutii pentru limitarea consumului de droguri ilegale, a prostitutiei si raspandirii infectiei cu virusul HIV.

Una dintre solutiile inaintate de Comisia prezidentiala se refera la "dezincriminarea consumului de droguri - nu a traficului!", dupa cum specifica autorii Raportului, pentru a aduce la "suprafata" consumatorii. Raportul invoca faptul ca, in mai multe orase ale Romaniei exista deja magazine care vand produse etnobotanice cu aceleasi efecte ca drogurile ilegale usoare, iar "efectele lor sociale nu par a fi vizibile". [Drogurile legale castiga teren]

"Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferentele de rigoare intre drogurile usoare si drogurile tari, in special cele injectabile precum heroina care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave", se mai arata in Raport.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.