Social 26 August 2009 18:38
Aparitia pe piata din Romania a celor aproximativ 300 de magazine de ierburi, pastile, prafuri sau ciuperci halucinogene, in mai putin de un an, indica un segment insemnat de consumatori, avizi de senzatii tari.
Bucurestiul, cu aproximativ 30 de astfel de magazine si Iasiul, care a devenit capitala high-urilor legale, cu aproape 60 de shopuri, incep sa semene cu Amsterdamul, raiul celor care vor sa ajunga in lumea viselor.


Ministerul Sanatatii, gata de razboi


Ministerul Sanatatii (MS) a lansat saptamana trecuta un proiect de Ordin prin care se vor stabili conditiile de comercializare a plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante sau psihotrope. Termenul de dezbatere este 19 septembrie, data la care este foarte posibila inchiderea magazinelor.

Reactia statului vine dupa participarea, in luna martie a acestui an, la intalnirea unui grup de lucru organizat de Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate. In cadrul reuniunii, la care au participat reprezentanti ai tarilor membre, s-a discutat incidenta fenomenului ierburilor legale. Concluzia grupului a fost aceea ca fiecare stat trebuie sa puna sub control propriu comercializarea plantelor considerate toxice consumului uman, in conformitate cu legislatia nationala. "Tot ce se intampla in prezent in aceste unitati este ilegal, dar noi trebuie sa dovedim asta", spune farmacistul Angela Pantea, reprezentantul Agentiei Nationale Antidrog (ANA).


Antreprenori de succes

Florin Conea si Alexandru Dumitru, doi tineri studenti de 20 de ani, sunt proprietarii primului magazin virtual care a atras atentia consumatorilor. Cei doi au pornit cu o investitie de 600 de lei, suma cu care au cumparat de pe un site din strainatate 10 plicuri de Spice Gold, unul dintre produsele cel mai bine vandute. La sfarsitul anului trecut, ei au lansat gethigh.ro, magazin care genereaza vanzari de aproximativ 15.000 de euro pe luna, relateza Adevarul, citand numarul 12 al revistei Forbes Romania, care estimeaza afaceri de peste 30 de milioane de euro, in 2009, pe piata de stupefiante legale.

"Foarte multi clienti fideli sunt fosti consumatori de droguri ilegale", spune Bogdan Udrea, un alt proprietar, care a infiintat la inceputul anului Spice Shop, primul magazin de ierburi legale din Capitala.


Consumatori de vise

"Ajuta foarte mult la cresterea nivelului de creativitate, empatie, iti da posibilitatea sa lucrezi cu zone ale psihicului despre care credeam ca sunt blocate accesului uman", dezvaluie un tanar consumator, in timp ce-si pregateste o tigara. Absolvent al Facultatii de Drept, tanarul studiaza in prezent psihologia si este convins ca intr-o zi se va lansa in lumea literara si muzicala.

Cititi mai multe in Adevarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.