Social 15 Iunie 2009 14:21
Elevele cu varste intre 12 si 14 ani vor fi vaccinate impotriva cancerului de col uterin, la sfarsitul anului, daca in urma campaniei de informare lansata de Ministerul Sanatatii, cel putin 50% dintre parinti vor fi de acord cu vaccinarea, a anuntat ministrul Sanatatii, Ion Bazac

"Am hotarat ca vaccinarea sa se faca elevelor de clasa a sasea si a saptea, si nu la cele de clasa a patra, deoarece consider ca suntem inca o tara ortodoxa si fetele de noua ani nu intretin raporturi sexuale. De asemenea, in cadrul campaniei vor fi informati, in prima faza, in lunile iulie-august, medicii epidemiologi, cei de familie si inspectorii scolari. Apoi, din septembrie, vor fi informati direct, prin discutii, profesorii, parintii si elevele carora se adreseaza vaccinul", a precizat Ion Bazac.

Ministerul Sanatatii a lansat oficial campania de informare pentru prevenirea prin vaccinare a cancerului de col uterin sub mesajul “Tu decizi pentru sanatatea fiicei tale. Informeaza-te!”. Campania se deruleaza cu sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, cu sustinerea OMS, UNICEF si a Fondului ONU pentru Populatie si este finantata integral de catre companiile producatoare a vaccinurilor anti-HPV.

Campania de informare presupune doua etape principale de transmitere a informatiilor. In prima etapa, comunicarea va viza direct medicii responsabili de vaccinarea in scoli si profesorii diriginti ai claselor a VI-a si a VII-a (anul scolar 2009-2010). In a doua etapa, acestia se vor intalni in scoli cu parintii, pentru a le asigura cat mai multe informatii, corecte si complete, care sa-i ajute sa decida in ceea ce priveste protejarea sanatatii copiilor si reducerea riscului de a dezvolta cancer de col uterin. A treia etapa presupune evaluarea campaniei de informare, prin intermediul unui sondaj de opinie, derulat dupa toate regulile statistice si de sanatate publica. Evaluarea urmareste sa identifice gradul de deschidere fata de vaccinarea pentru prevenirea cancerului de col uterin.

Potrivit ministrului Sanatatii, toate persoanele care doresc informatii suplimentare despre vaccinarea impotriva infectiei cu virusul HPV care determina cancerul de col uterin, pot accesa site-ul informarehpv.ro sau pot suna la numarul 0800 800 008.

In luna octombrie, la sfarsitul campaniei, Centrul National de Informare asupra Cancerului de Col va colecta toate datele de la inspectoratele si daca minimum 50% dintre parinti isi vor fi dat acordul ca fiicele lor sa fie vaccinate, Ministerul Sanatatii va aloca banii pentru inceperea vaccinarii propriu-zise.

"Mentionez ca aceasta campanie de informare este sustinuta financiar, in totalitate, de companiile producatoare de vaccinuri impotriva cancerului de col", a adaugat ministrul Sanatatii.

In Romania, rata bolnavilor de cancer de col uterin este de 6,3% mai mare ca in Europa. "Cancerul de col uterin este o problema de sanatate pe care nu o putem ignora. Insa prevenirea acestei boli trebuie sa se bazeze pe o campanie de informare foarte bine organizata si atat parintii cat si elevele de 12-14 ani trebuie sa se vaccineze in deplina cunostinta de cauza", a conchis Ion Bazac.

Programul de vaccinare a elevelor de clasa a patra impotriva infectiei cu virusul HPV care provoaca cancerul de col uterin a fost initiat, la sfarsitul lunii noiembrie 2008, in mandatul fostului ministru Eugen Nicolaescu. Programul a fost considerat un esec, pentru ca, potrivit auditului realizat dupa instalarea in functie a noii echipe de la Ministerul Sanatatii, au fost vaccinate 2.615 de fete, ceea ce reprezinta doar 2,57% dintre elevele de clasa a patra. Punand nereusita acestui proiect pe baza faptului ca a fost facut in graba, iar etapa de informare a parintilor a fost prost organizata, ministrul Bazac a amanat pentru un an programul de preventie lansat de Nicolaescu, pentru a derula, mai intai, o campanie de informare.

Medicii spun ca vaccinul contra cancerului de col nu este periculos

Cancerul de col uterin afecteaza, in fiecare an, 3.500 de romance

Vaccinul contra cancerului de col uterin - popular, dar inca nu vindeca neincrederea


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.