CE a modificat textul raportului MCV publicat miercuri, formula "dintre persoanele nou-numite in functia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de coruptie" fiind inlocuita cu "in randul noilor ministri exista doua cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal".

Raportul MCV preciza, in varianta publicata miercuri, ca noul Guvern de la Bucuresti si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, dar trei dintre noii ministri erau cercetati penal, iar cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functie a unui ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate.

"Noul Guvern si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, dar, dintre persoanele nou-numite in functia de ministru, trei erau cercetati penal pentru fapte de coruptie", se mentioneaza in raportul MCV dat publicitatii miercuri de Comisia Europeana.

In varianta existenta pe site-ul Comisiei joi seara, paragraful a fost modificat: "Noul Guvern si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, insa in randul noilor ministri exista doua cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de coruptie. In recomandarile sale din luna iulie, Comisia si-a exprimat speranta ca ministrii vor da un exemplu in ceea ce priveste respectarea aspectelor legate de integritate: acelasi lucru este asteptat si in ceea ce priveste acuzatiile de coruptie. Este esential pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care indeplinesc functii ministeriale sa se bucure de increderea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci cand exista impotriva lor un raport ANI in materie de integritate. Cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functia de ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate".

Modificarea din textul raportului MCV vizand numarul ministrilor cercetati penal reprezinta o clarificare, nu corectarea unei erori, fiind decisa joi de catre Colegiul Comisarilor in urma unei analize interne, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

"Am modificat textul in acest mod pentru a evita ambiguitatile. Sunt doi ministri care au fost efectiv pusi sub urmarire penala, acestea fiind cazuri confirmate", a afirmat Gray.

De asemenea, el a aratat ca aceasta modificare pe text a fost facuta in urma unei decizii luate joi in cadrul Colegiului Comisarului, precedata de o analiza a problemei care s-a bazat doar pe argumente interne. Totodata, Gray a aratat ca este o procedura normala verificarea textului raportului dupa adoptarea acestuia, inainte de a fi trimis Parlamentului European si statelor membre.

Citeste si:
Audierile miniștrilor din Guvernul Ciolacu, în comisiile...
Audierile miniștrilor din...

"Versiunea de pe site-ul Comisiei este cea finala. Cred ca aceasta este singura modificare a textului, nu ne asteptam sa mai apara si altele. Am mai facut-o de cateva ori si in anii trecuti, nu e prima modificare de acest fel. Dupa ce este adoptat, textul raportului mai este verificat inca o data pentru a avea o forma finala inainte de a fi trimis statelor membre", a mai spus Mark Gray.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.