Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri seara, la Bruxelles, ca acum se stie cert ca reducerea va fi de 100 de miliarde de euro fata de propunerea initiala a Comisiei Europene pentru bugetul UE pe 2014-2020.

"Am ajuns pe la jumatatea Consiliului European. Prima in 2012, a doua se va desfasura in prima parte a lui 2013, sa speram ca undeva in ianuarie-februarie", a spus presedintele Basescu la inceputul declaratiei de presa facute dupa incheierea Consiliului European, transmite MEDIAFAX.

El a adaugat ca, "intr-adevar, nu s-a ajuns la un buget al UE pentru 2014-2020, dar in mod categoric s-au facut progrese".

Basescu a explicat ca, in timp ce pentru unele state esential este nivelul de contributie, pentru altele este nivelul bugetului pentru coeziune si PAC, putandu-se spune ca este vorba despre "aparenta contradictie intre contributorii neti si beneficiarii neti".

"Cert este ca, desi in aceasta aparenta contradictie, s-au facut foarte multi pasi pentru ajungerea la un buget al Uniunii in urmatorul Consiliu", a sustinut presedintele.

Negocierile pentru bugetul UE au ESUAT. Ce au declarat liderii europeni?

El a precizat ca primul element a fost ca solicitarile de reducere a bugetului venite din partea statelor membre net contributoare variau intre 50 de miliarde si 200 de miliarde de euro.

"Macar acum stim precis un lucru: reducerea va fi de o suta de miliarde. Reducerea fata de propunerea Comisiei", a declarat Traian Basescu.

Presedintele Basescu a spus ca al doilea element, pe care il considera foarte important, este ca pana in prezent s-au gasit "niste solutii mai mult sau mai putin acceptate pentru reducerea a 70 de miliarde" si urmeaza ca pana la viitorul Consiliu sa se gaseasca solutii pentru reducerea a inca 30 de miliarde de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.