Cei 9 judecatori ai Curtii Constitutionale s-au reunit, marti, incepand cu ora 10:00, pentru a decide daca referendumul de demitere a presedintelui suspendat Traian Basescu este valid sau nu.

[UPDATE] Curtea Constitutionala a decis invalidarea referendumului

Referendumul s-a desfasurat corect dar nu s-a indeplinit conditia de cvorum, se arata in decizia CCR.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, marti, ca CC a constatat ca referendumul este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum.

"A fost validat referendumul, nu l-am invalidat, referendumul este valid, dar am constatat ca nu s-a indeplinit cvorumul",
a explicat Zegrean.

Presedintele Curtii Constitutionale a mentionat ca presedintele suspendat, Traian Basescu, isi va relua in aceasta situatie atributiile de sef al statului.

Decizia va fi citita miercuri, la ora 10, in plenul Curtii. Conform unor surse oficiale, decizia a fost luata cu 6 voturi la 3.

Crin Antonescu: Vom respecta decizia CC, desi este nedreapta

[UPDATE] Zgonea trimite o adresa nesolicitata

Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, a trimis CCR o adresa semnata si de Petru Filip (presedintele Senatului) in care explica modul in care trebuie citite datele trimise de Guvern - surse parlamentare. Adresa nu fusese solicitata de CCR

[UPDATE] 200 de protestatari la sediul Curtii Constitutionale

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Numarul protestatarilor care au venit, marti, in fata sediului Curtii Constitutionale pentru a cere validarea referendumului a ajuns la aproximativ 200, acestia scandand "Validare", "Basescu, nu uita, Romania nu-i a ta", "Nu va fie frica, si Basescu pica", "Libertate".

Actiunea de protest are loc in timp ce judecatorii Curtii Constitutionale discuta valabilitatea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu..

Pentru o decizie este nevoie de votul a minimum 6 judecatori. Un scenariu in care scorul ar fi de 5-4 in favoarea oricarei solutii reprezinta un deznodamant fara precedent juridic, care ar perpetua criza politica si institutionala, relateaza hotnews.ro.

Tot la ora 10.00 este programat langa sediul CCR un protest al Sindicatului Militarilor rezervisti condusi de col. Mircea Dogaru.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca, in cazul in care CC invalideaza referendumul, singura solutie constitutionala este intoarcerea lui Traian Basescu la Cotroceni, "la masa bucatelor", precizand ca el nu va mai incerca un dialog cu actualul presedinte suspendat pentru ca este "patit".

"Daca sase dintre judecatorii CC decid sa invalideze referendumul nu exista decat o singura solutie constitutionala, chiar daca este o solutie nedreapta pentru majoritatea absoluta a romanilor, pentru 8,5 milioane de romani, si anume domnul Basescu se intoarce la masa verde, cum a zis ca nu vrea, se intoarce la masa verde, la masa bucatelor de la Cotroceni. Alta solutie nu exista", a spus Victor Ponta, citat de MEDIAFAX.

Eugen Nicolaescu, presedintele PNL Bucuresti, nu a parut la fel de impaciuitor precum Victor Ponta. Intrebat ce va face USL daca CC nu va lua in calcul cifrele transmise de Guvern si invalideaza referendumul, Nicolaescu a raspuns:

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

"Daca, prin absurd, CC se va pune in afara statului de drept (...) atunci USL va trebui sa faca tot ce depinde din punct de vedere politic ca sa apere votul a 7,5 milioane de cetateni, iar acest lucru il vom decide la vremea respectiva".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.