Presedintele UDMR, a declarat ca reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, este "un eveniment electoral" al lui Szasz Jeno, liderul PCM.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Odorheiu Secuiesc, ca reprezentantii Uniunii nu vor participa la ceremonia de reinhumare a scriitorului Nyiro Jozsef.

"Fiind vorba de initiativa unui partid politic si a unui om politic care participa in aceasta competitie si au si spus ca face parte din programul de campanie al domnului Szasz, nu vom participa la acest eveniment, ca nu putem participa la un eveniment electoral al domnului Szasz. Din pacate, aceasta initiativa a fost mult prea politizata si eu regret ca de aceasta reinhumare a scriitorului Nyiro nu s-a ocupat organizatiile profesioniste", a declarat Kelemen Hunor, potrivit MEDIAFAX.

Romania refuza reinhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro

El a spus ca UDMR nu s-a opus acestei initiative, precizand ca, in calitate de ministru al Culturii, nu a avut decat discutii informale cu reprezentantii Parlamentului Ungariei.

"UDMR nu s-a opus si nu se opune acestei initiative. Trebuie sa va spun ca, in perioada cand eram ministru, nu am primit oficial nicio scrisoare, nimic scris din partea Guvernului sau a Parlamentului ungar privind reinhumarea scriitorului Nyiro, dar am avut o discutie informala cu presedintele Parlamentului ungar, cu domnul Kover, undeva la sfarsitul lunii aprilie, inainte sa cada Guvernul. Dar a fost o discutie informala, scris nimeni nu a solicitat nimic", a precizat Kelemen.

Liderul Uniunii si-a exprimat convingerea ca "trebuie sa vina vremea cand, conform testamentului, se respecta ultima dorinta a fiecaruia", manifestandu-si, in acelasi timp, dezaordul fata de politizarea evenimentului care va avea loc duminica, la Odorheiu Secuiesc.

"Nu este normal ceea ce se intampla, pentru ca totusi este vorba de o ultima dorinta a unui scriitor si nu ar fi trebuit politizat. Trebuiau facute toate demersurile oficiale din timp. Punct. Nu e corect"
, a conchis presedintele UDMR.

Citeste si:
Regina-Mama Elena a fost reinhumata la Curtea de Arges/ VIDEO
Regina-Mama Elena a fost...

Geoana: Refuzul reinhumarii poetului maghiar poate avea consecinte negative

Guvernul s-a opus reinmormantarii poetului maghiar Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autoritatilor romane este ca acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul sa fie onorata, potrivit premierului Victor Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.