Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat castig de cauza printului Paul de Romania si i-a recunoscut tatalui sau, Carol Mircea, calitatea de fiu al regelui Carol al II-lea.

Acest proces de recunoastere a filiatiei legitime a printului Carol Mircea fata de Carol al II-lea, cu toate drepturile ce decurg din aceasta, a durat in Romania 21 de ani.

  • Mesajul Printului Paul

"Salut cu entuziasm si responsabilitate decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a recunoaste o sentinta pronuntata in urma cu 57 de ani in Portugalia. Procesul din Romania, care s-a incheiat, dupa 21 de ani, a fost unul de onoare pentru familia mea.(...)

Poporul roman a castigat dreptul de a-si cunoaste adevarata istorie. A beneficia de o justitie corecta este un drept sacru al fiecarui cetatean, intr-o democratie autentica. Cu totii suntem martorii unui eveniment istoric, democratic, care sper sa ajute in procesul de evolutie pozitiva a Romaniei. Respect faptul ca traim intr-o Republica, de aceea voi continua sa imi dedic viata neconditionat, ca si pana acum, actiunilor de sprijinire si promovare a imaginii Romaniei in lume. Este o datorie de onoare a fiecarui membru al familiei Regale. Dumnezeu sa binecuvanteze Romania!", a declarat Printul Paul, pe pagina sa web.

  • Casa Regala nu recunoaste niciun titlu Printului Paul

"Aceasta decizie nu creeaza niciun drept dinastic si nici nu stabileste apartenenta persoanei sus-numite, astazi decedata, la Familia Regala. Aceasta este valabil si pentru descendentii sai, indiferent cine ar fi acestia. In pozitia sa de Sef al Familiei Regale a Romaniei, Majestatea Sa Regele Mihai I este singurul care se poate pronunta asupra chestiunilor dinastice ", se arata in comunicatul Casei Regale.

  • Are dreptul Printul Paul la averea regala?

Dupa pronuntarea definitiva, Printul Paul are dreptul sa revendice mai bine de un sfert din averea Casei Regale, in calitatea sa de nepot legitim al Regelui Carol al II-lea, scrie adevarul.ro.

Decizia magistratilor romani este definitiva si irevocabila si reprezinta o recunoastere a sentintei pronuntate de Tribunalul din Lisabona in 1955. La acel moment, Carol Mircea a fost recunoscut prima data de catre o instanta ca prim fiu legitim al lui Carol al II-lea, iar Ioana Valentina Lambrino, prima sotie a suveranului, si-a recapatat privilegiile. O alta decizie prevedea ca toate proprietatile fostului suveran din Portugalia, Franta, Marea Britanie si Romania sa fie impartite intre succesori. Acestia erau Carol Mircea, Mihai I si vaduva Elena Lupescu. Primii doi au primit cate 37,5% din avere, iar vaduva Lupescu, 25%.

Citeste si:
Familia regală, colindată de dubașii satului, la Castelul de la...
Familia regală, colindată de...

Citeste si: Printul Paul il ataca pe Rege: Nu ati facut nimic!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.