Zeci de colindători, îmbrăcați în straie tradiționale, au mers să ureze familiei regale. Majestatea Sa Margareta, și principele Radu au primit colindătorii cu mare plăcere. Dubașii satului au făcut un adevărat spectacol. Tradiția este păstrată de pe vremea Regelui Mihai.

În fiecare an, în Ajun de Crăciun, familia regală a deschis larg porțile Castelului de la Săvârșin pentru a primi colindătorii. Așa s-a întâmplat și acum. Îmbrăcați în cele mai frumoase straie tradiționale, moștenite din moși-strămoși, dubașii satului au mers la reședința Majestăților Sale.

„Este o mândrie pentru noi, dar şi o mare bucurie să-i avem pe dubaşi aici. Sper că va continua această tradiţie”, Majestatea Sa Margareta.

„La fel ca în anii trecuţi, la final de an 2023, aşa cum s-a procedat şi până acum, am dus vestea naşterii domnului Nostru Iisus Hristos, la prima familie gospodara, la familia regală”, Ioan Vodicean, primar Săvârșin.

Sărbătoare și la Cluj. Feciorii au colindat toată noaptea

Sărbătoare mare a fost și în județul Cluj, unde, încă de la primele ore ale dimineții, flăcăii din două sate vecine au mers să colinde enoriașii în biserică. La ieșirea din lăcașul sfânt, băieții necăsătoriți au luat la pas ulițele satului, iar în fiecare casă au răsunat colinde pe care tinerii le-au învățat de la bunici. Colindătorii au mers din casă în casă întreaga noapte, iar astăzi se pregătesc pentru un bal organizat special pentru ei.

Mersul cu colindul, una dintre cele mai răspândite tradiții de Crăciun

Nașterea Domnului sau Crăciunul readuce, în fiecare an, un obicei iubit de români: colindatul. De multe ori, sărbătorile de iarnă sunt asociate cu zăpadă și mirosul de scorțișoară, de sarmale sau cozonac. Dar această perioadă ne duce cu gândul și la colindele care completează atmosfera de Crăciun.

Unul dintre cele mai frumoase colinde care se păstrează și astăzi este „Steaua”. Acesta anunță Nașterea lui Iisus Hristos și vorbește despre greutățile prin care a trecut Fecioara Maria.

În această perioadă, copiii mai cântă și „Moș Crăciun cu plete dalbe”, „Trei păstori”, „Sus la poarta Raiului”, „Astăzi s-a născut Hristos” și „Florile Dalbe”.

Citeste si:
7 lucruri ciudate despre Familia Regală britanică
7 lucruri ciudate despre...

Colindătorii mers la urat până în prima zi de Anul Nou.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Decembrie 2023 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.