Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, ca daca va fi intrebat la summitul informal al Consiliului European despre protestele din strada din Romania, va spune ca acestea sunt firesti.

"Le voi spune ca sunt proteste firesti, generate de masurile luate de Romania. Romanii au platit costul austeritatii, ramane sa-l plateasca si politicienii", a afirmat Basescu.

In Bucuresti si alte orase din tara se desfasoara de peste doua saptamani proteste civice antiguvernamentale si antiprezidentiale. Citeste despre protestele din Romania in Dosarul 9AM.

Doua randuri de alegeri, la doua date diferite

Presedintele a spus ca in acest an "vom avea probabil doua randuri de alegeri, la doua date diferite", vorbind in contextul demersurilor interne pentru viitoarea ratificare a Tratatului stabilitatii, coordonarii si convergentei in Uniunea economica si monetara.

El a spus ca, luni, la Consiliu European informal se va aborda problema formularilor din tratat si ca Romania a cerut un ragaz de la ratificarea Tratatului, astfel incat sa lucreze "relaxat" la revizuirea Constitutiei, pentru a raspunde exigentelor documentului european, informeaza MEDIAFAX.

"Romania nu are aceasta forma legislativa si atunci si ar trebui sa acopere riscul ca pana la 31 decembrie sa trebuiasca sa avem modificarea constitutionala facuta, Am cerut un ragaz de la ratificarea tratatului", a mai spus Basescu.

Intrebat in legatura cu un termen pentru "ragaz", Train Basescu a precizat ca este foarte dificil.

"In ceea ce priveste ragazul, pentru noi ar fi foarte dificil, avand in vedere situatia politica sa fim pusi in fata termenului 1 ianuarie 2013. Este un an in care vom avea probabil doua randuri de alegeri, la doua date diferite, va trebui un efort. Propunerea este ca tratatul sa intre in vigoare dupa ce este ratificat de 12 state, deci chiar mai putin decat membrii zonei euro. Maine (astazi, n.r.) vom vedea daca se poate ajunge la acest deziderat. Daca se va ajunge la el, va trebui sa gasim formule ca propunerea introducerii prevederilor regulilor de aur, acest deficit structural de 0,5% sa se faca obligatoriu la un an de la intrarea in vigoare a tratatului. Acum, ce trebuie interpretat, ca este neclar in momentul de fata, daca de la intrarea in vigoare a tratatului si pana la introducerea in Constitutie poti participa la summitul zonei euro, plecand de la propunerea ca doar 12, din 25-26 ar fi necesar sa ratifice tratatul, 12 din 25-26 cate au anuntat ca adera la tratat", a explicat presedintele Basescu.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

UDMR va analiza in aceasta saptamana, in cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declansarii alegerilor parlamentare anticipate, procedura care ar mai "linisti vocea strazii" si ar asigura un consens cu opozitia, a declarat vicepresedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely.

Borbely a aratat ca, avand in vedere situatia socio-politica actuala si luand in considerare decizia Curtii Constitutionale, este necesar ca oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate sa fie supusa unei analize foarte serioase.

Citeste si
Basescu: Incercam o replanificare a liberalizarii preturilor la energie


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.