Inainte de plecarea la Bruxelles pentru a se alatura Consiliului European, seful statului da o serie de declaratii referitoarele la subiectele ce vor fi atinse in cursul intalnirii.

"Maine la Bruxelles am doua activitati: una legata de intalnirea cu secretarul general NATO in vederea pregatirii summit-ului NATO ce va avea loc la Chicagp 20-21 mai si participarea la Consiliul European special.

Intalnirea cu secretarul general NATO. Sunt pe agenda cateva subiecte care vor fi discutate: primul legat de sistemul de aparare antiracheta. Obiectivul Romaniei e ca la summit-ul NATO sa fie declarata capacitatea inteerimara a NATO in ce priveste sistemul antiracheta. Avand in vedere ca ROmania a semnat si e in curs de indeplinire a tuturor aranjamentelor legale privind sistemele de la Deveselu. Ceilalti parteneri, NATO, Turcia e si ea in curs de implementare a parti din proiect care ii revine. Alt subiect: conceptul de smart-defence.

Romania s-a angajat sa anchizitioneze 48 de aeronave compatibile cu cele NATO, inainte de a intra in NATO. In conceptul de smart-defence putem construi si altfel, mai multe state din zona sa asigure capacitatile aeriene necesare, in special pentru patrulare aeriana pe timp de pace dar si interventii in afara teritoriului. Acest lucru ar degreva statele de cheltuieleile pe care ar trebui sa si le asume. Pentru regiune s-ar putea discuta ca un grup de state sa-si asume un cert numar de avioane fiecare ca patrularea aeriana sa fie indeplinita de statele NATO ce ar lua din sarcina. In loc de 48 de avioane, poate ca in perpectiva expulzarii resurselor, sa gandim la un numar mai mic de avioane, daca si alte state din regiune ar intra intr-un astfel de pachet impreuna cu noi.

Romania ar putea fi un contributor important in conceptul de smart-defence. Avem atatia hackeri talentati ce ar putea fi folositi pozitiv. Fie ca vorbim de sisteme civile sau militare", a declarat seful statului.

  • Romania ar putea sa-si diminueze participarea militara in Afghanistan

In alta ordine de idei, Traian Basescu a mai declarat: " Romania sa inceapa sa-si diminueze participarea militara in Afghanistan. Nu se pune problema pentru 2012. Incepand cu 2012, avem in vedere sa trecem la o reducere considerabila a efectivelor din Afghanistan in conditiile indeplinirii responsabilitatilor.

  • Stimularea cresterii economice si ocuparii fortei de munca

Alt obiectiv pentru Consiliul european - Convenirea unui plan politic de actiune pentru stimularea cresterii economice si ocuparii fortei de munca in special in randul tinerilor. E o initiativa care vine de la mai multe state, si Romania. Avand in vedere situatia UE, e imperativ necesar sa abordam politic cresterea economica. Daca eurozona intra in recesiune, asa cum se prognozeaza de analisti, in a doua parte a 2012, Romania va fi in dificultate, cresterea economica va fi franata. Si evaluarile de crestere pentru 2012, care sunt acum legate de 1,5% PIB au in vedere exact o posibila recesiune in zona euro.
Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Si pentru Romania e extrem de important sa se ia politic decizii pe care ulterior Comisia Europeana sa le puna in aplicare. Vizam cateva obiective: Stimularea cu bani europeni infiintarea si dezvoltarea de IMM-uri si reglementari pe piata fortei de munca. Vorbim de piata unica europeana, dar Romania are inca restrictii in 9 tari UE. Libera circulatie a fortei de munca nu poate fi desprinsa de libera circulatie a capitalului".

  • Incercam o replanificare a liberalizarii preturilor la energie

"Romania va fi cu toate obiectivele indeplinite in linii mari atat deficitele, cat si nivelul de arierate, de indatorare, toate sunt sub control, inclusiv procesele de pregatire a licitatiilor pentru angjarea managerilor privati la marile companii de stat. Replanificarea preturilor la energie si gaze. Concluzia a fost ca va trebui sa incercam o reprogramare a liberalizarii preturilor la gaze pentru populatie la orizontul 2020", a mentionat presedintele.
Citeste si:
România nu poate trece la euro. Ce condiții nu îndeplinim
România nu poate trece la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.