Deputatii PSD Viorel Hrebenciuc si Robert Negoita, precum si Sebastian Ghita sunt cercetati de DNA pentru spalare de bani, intr-un dosar disjuns din cel in care Ioan Niculae a fost trimis in judecata in urma cu o zi, pentru finantarea partidelor politice.

In dosarul privind trimiterea in judecata a presedintelui grupului InterAgro, procurorii arata in rechizitoriu ca a fost constituit un nou dosar, in care urmeaza sa fie cercetate infractiunile de folosire a influentei sau a autoritatii politice, fals in inscrisuri si spalare de bani, fapte comise de Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, alaturi de Viorel Hrebenciu, Robert Negoita, dar si oameni de afaceri precum Sebastian Ghita si Emilian Dinescu. [Citeste si: Sefii Romgaz, acuzati ca i-au dat gaz ieftin miliardarului Ioan Niculae]

Potrivit aceluiasi document, a fost facuta si o a doua disjungere, in acest nou dosar urmand sa fie cercetati Ioan Niculae, angajati APIA si angajati ai InterAgro, pentru fraudarea unor fonduri europene, conform MEDIAFAX.

Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata, miercuri, pe liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae si directorul Viorel Barac, de la InterAgro, precum si pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice.

Potrivit DNA, in cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a Partidului Social Democrat (PSD), pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de 1 milion de euro de la inculpatul Niculae Ioan, patron al SC InterAgro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD.

Potrivit intelegerii infractionale, sumele de bani urmau a fi furnizate indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae a solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul partidului mentionat, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA)
.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Pe parcursul cercetarilor s-a stabilit ca, din cei 1 milion de euro, s-a platit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract incheiat intre societatea controlata de Ioan Niculae - InterAgro si SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legala destinatiei reale a sumelor de bani, si anume finantarea unui partid politic cu incalcarea dispozitiilor legale.

Contractul propriu zis si actele aferente (procesul-verbal de receptie, facturi) au fost incheiate de Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii.

Dosarul a fost trimis la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.