Infiintarea Ministerului Afacerilor Europene, condus de consilierul prezidential Leonard Orban, a fost aprobata, cu unanimitate, de parlamentarii care au participat la vot.

Potrivit unor surse, toti parlamentarii care si-au exprimat votul au fost "pentru" infiintarea noului minister si instalarea lui Leonard Orban la conducerea institutiei, transmite MEDIAFAX.

Votul a fost secret, cu bile. Opozitia a anuntat ca nu va participa la vot. Singurul reprezentant al opozitiei care a participat la vot a fost deputatul PC Tudor Ciuhodaru.

244 de parlamentari, 179 de deputati si 65 de senatori si-au exprimat opinia pentru infiintarea Ministerului Afacerilor Europene.

  • Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretele de eliberare din functie de consilier prezidential si de numire in functia de ministru al Afacerilor Europene pentru Leonard Orban, depunerea juramantului de investitura urmand sa aiba loc dupa publicarea decretelor in Monitorul Oficial.

Cine este Leonard Orban - viitorul ministru pe Fonduri Europene?
  • Opozitia nu a participat la vot

Potrivit procesului verbal citit in plenul reunit al Parlamentului de chestorul Senatului Gheorghe David, din numarul total al parlamentarilor, au fost prezenti 423 senatori si deputati, dintre care au votat 245, toti in favoarea "completarii componentei si structurii Guvernului".

"Birourile Parmanente constata ca e intrunit numarul de voturi necesar completarii structurii si componentei Guvernului", a conchis Gheorghe David.

Opozitia a anuntat ca nu va participa la vot. Singurul reprezentant al opozitiei care a participat la vot a fost deputatul PC Tudor Ciuhodaru.

  • Ludovic Orban nu si-a sustinut fratele

Ludovic Orban a declarat ca nu va vota pentru infiintarea Ministerului Afacerilor Europene, desi acesta urmeaza a fi condus de fratele sau, din cauza conflictului de interese.

"Ma consider, intr-un vot dat catre un membru al familiei mele, chiar daca in legea privind conflictul de interese nu exista o provedere expresa legata de familie, ma consider in situatie de conflict de interese. Nu voi vota, nu pentru ca imi spun Victor Ponta sau Crin Antonescu, ci pentru ca asa imi cer legea si bunul simt", a anuntat deputatul liberal, precizand ca o astfel de prevedere exista in legislatia europeana, transmite Realitatea.net.

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

Pe de alta parte, el le-a transmis democrat-liberalilor sa nu creada ca se va face primavara doar cu o floare.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, ca orice reprezentant al opozitiei care va vota in Parlament impotriva infiintarii Ministerului Afacerilor Europene va vota impotriva propriului primar care poate accesa fonduri UE si a facut un apel la maturitatea clasei politice de a sprijini infiintarea noului minister.

Si presedintele Traian Basescu a cerut coalitiei sa trateze cu maxima atentie votul din Parlament privind infiintarea Ministerului Afacerilor Europene, dand asigurari ca prezenta lui Leonard Orban in Cabinet va creste calitatea actului guvernamental.

Citeste si:
Care este rolul Ministerului Afacerilor Europene?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.