Presedintele Traian Basescu s-a declarat din nou un sustinator al exploatarii de la Rosia Montana - totul este o chestiune de timp?

Basescu a declarat ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de el, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor", seful statului adaugand ca acest proiect nu poate fi pornit fara avizul Comisiei Europene.

El a mai spus ca Guvernul "trebuie sa aiba curajul" sa le spuna romanilor ca acest proiect trebuie facut.

"In orice caz, un asemenea proiect nu poate fi inceput fara un aviz al Comisiei Europene. Problema este ca Guvernul sa aiba curaj sa spuna, in primul rand romanilor, ca acest proiect trebuie inceput si dus la bun sfarsit - cu protectia mediului, cu obligatia celor care exploateaza sa refaca mediul si reimpartirea drepturilor din exploatarea zacamantului de aur, argint si alte metale", a afirmat Basescu. [Ungaria spune "NU" proiectului Rosia Montana]

Presedintele Basescu a evocat ca argument evolutia pretului aurului in ultimii cinci ani.

  • Nici nu e nevoie de avizul CE

Proiectul de la Rosia Montana trebuie sa respecte cele mai bune practici europene in ceea ce priveste mineritul pe baza de cianuri, pentru avizarea sa nefiind necesar vreun aviz special din partea Comisiei Europene, a declarat pentru MEDIAFAX, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

"Conform prevederilor si directivelor UE si ale Conventiei de la Espoo, nu ne trebuie un aviz special din partea Comisiei Europene, ci trebuie doar sa aplicam aceste prevederi (etapele speciale de avizare, n.r.)", a spus declarat ministrul Mediului, rugat sa comenteze declaratiile sefului statului de joi pe tema proiectului de la Rosia Montana.

Kelemen: Opresc proiectul Rosia Montana, daca RMGC nu investeste 70 mil. dolari

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.