Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, dupa ce a fost intrebat daca Uniunea ar putea iesi de la guvernare in cazul in care se va adopta reorganizarea tarii in opt judete, ca "orice este posibil".

Kelemen a precizat, dupa sedinta grupurilor parlamentare reunite ale UDMR, ca nu s-a luat o decizie privind pozitia Uniunii fata de reorganizarea administrativa a tarii, precizand ca aceasta va fi luata la reuniunea CRU de sambata.

Kelemen Hunor a mai declarat ca UDMR nu sustine reorganizarea tarii in opt judete si ca se cauta o solutie de mijloc, dar ca nu stie in acest moment care este aceasta varianta, transmite MEDIAFAX.

La insistentele jurnalistilor privind pozitia UDMR fata de varianta ca Harghita, Mures si Covasna sa fie alipite judetului Brasov, Kelemen a raspuns: "Nu facem un joc de puzzle. (...) Vorbim despre principii si despre interesele comunitatilor locale".


Presedintele UDMR a mai declarat ca interesul Uniunii este, in acest moment, pastrarea coalitiei, a stabilitatii politice, dar nu poate accepta o varianta privind organizarea administrativa care nu tine cont de interesele comunitatii maghiare pe termen mediu si pe termen lung.

"Nu am luat o decizie, fiindca nu ne-am adunat ca sa luam o decizie. Vom continua consultarile si, sambata, dupa CRU, veti cunoaste pozitia noastra exacta", a mai spus el, intrebat daca parlamentarii UDMR au ajuns la o decizie privind o solutie de compromis.

"Interesul nostru este in acest moment pastrarea coalitiei, a stabilitatii politice, dar, in acelasi timp, nu putem accepta nicio varianta care nu tine cont de acele conventii ratificate de Romania, care vorbesc inclusiv de minoritati nationale, nu putem accepta o varianta care nu tine cont de interesele comunitatii maghiare pe termen mediu si pe termen lung. In rest, orice este posibil", a spus el.

Kelemen Hunor: "Daca forteaza cineva dizolvarea comunitatii maghiare, oamenii vor iesi in strada!"

Kelemen a precizat ca toti membrii grupurilor parlamentare ale organizatiei au fost de acord cu aceste principii in jurul carora se va contura viitoare decizie a UDMR.

Citeste si:
Sorin Grindeanu, acuzații la adresa guvernării: „Nu știm unde s-au...
Sorin Grindeanu, acuzații la...

Liderul UDMR a mai spus ca Romania a ratificat cateva tratate internationale care vorbesc despre minoritati nationale si ca orice reforma administrativa va trebuie sa tina cont si de aceste comunitati nationale. "Despre aceste lucruri vorbim, nu vorbim despre granite, nu vorbim despre altfel de lucruri si nu interpretam lucrurile si propunerile in acest sens. Noi vorbim despre interesele nationale si despre interesele specifice ale comunitatii maghiare", a subliniat Kelemen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.