Organizatiile PCM din Covasna, Harghita si Mures propun o regionalizare asimetrica, in opinia civicilor maghiari trebuind sa existe 12 regiuni, printre care si Tinutul Secuiesc.

Organizatiile judetene ale Partidului Civic Maghiar (PCM) din Covasna, Harghita si Mures, au formulat un comunicat cu privire la reorganizarea administrativa a tarii, a declarat miercuri intr-o conferinta de presa, presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef.

Kulcsar Terza Jozsef a spus ca cele trei organizatii ale PCM sustin o regionalizare asimetrica, "foarte potrivita" pentru Romania, in vederea formarii comunitatilor administrativ-teritoriale, transmite MEDIAFAX.

Din punctul de vedere al organizatiilor PCM din cele trei judete, regiunile acceptabile sunt:

• Moldova de Nord- Bucovina
• Moldova de Sud
• Muntenia
• Oltenia
• Dobrogea
• Banatul
• Partium (regiunea Crisurilor)
• Transilvania de Nord
• Maramures
• Transilvania de Sud
• Bucuresti
• Tinutul Secuiesc

Kulcsar Terza Jozsef a afirmat ca este important ca aceste regiuni sa fie formate in urma unor negocieri politice, prin consultarea populatiei, "eventual prin referendum", precum si prin respectarea identitatilor istorice, culturale si minoritare si a politicii regionale a Uniunii Europene.

"Noua harta administrativa a Romaniei nu trebuie facuta in spatele usilor inchise, in urma unor compromisuri politice sau electorale", a conchis Kulcsar Terza Jozsef.

Reorganizarea propusa de UDMR in 16 regiuni falimenteaza Romania

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marti, dupa sedinta coalitiei, ca Uniunea nu poate accepta varianta transformarii regiunilor de dezvoltare in opt "judete-mamut", neexistand argumente suficiente pentru asta, si avertizeaza ca daca PDL va insista pe acest proiect va exista o problema in Parlament si nu va mai fi majoritate.

Marti seara, Boc a declarat, la postul public de televiziune, ca PDL va continua discutiile cu partenerii de coalitie pentru reorganizarea administrativa a tarii, mentinandu-si opinia ca ideea constituirii a opt judete mari este cea mai buna, iar angajarea raspunderii pentru acest proiect ramane o varianta luata in calcul.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Ungurii ameninta cu iesirea in strada pentru "Tinutul Secuiesc"

Proiectul de lege al UDMR privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare prevede infiintarea a saisprezece regiuni de dezvoltare, printre care una in care sunt grupate judetele Covasna - Harghita - Mures, precum si organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare.

In proiect se mentioneaza ca pe terioriul Romaniei sunt constituite 16 regiuni si cinci macroregiuni de dezvoltare, care nu sunt unitati administrativ-teritoriale si nu au personalitate juridica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.