Fostul ministrul al Agriculturii Ioan Avram Muresan a fost condamnat la sapte ani de inchisoare pentru deturnare de fonduri, de catre judecatorii Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, hotararea putand fi contestata la Completul de cinci judecatori.

In 18 decembrie 2003, Muresan a fost deferit justitiei de Parchetul National Anticoruptie (actualul DNA), in cazul acestuia procurorii obtinand avizul legal pentru declansarea urmaririi penale a fostului ministru.

In dosar au mai fost trimise in judecata alte trei persoane, respectiv Ioan Truta Enea (fost secretar general adjunct si consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei - MAA) - pentru deturnare de fonduri si complicitate la luare de mita in forma continuata, Silvia Capitanu (fost director general al Directiei Integrare Europeana si Cooperare Internationala din MAA) - pentru deturnare de fonduri, si Dan Jiga (fost director general al Directiei Generale Economice si Relatii Bugetare din MAA) - pentru doua infractiuni de luare de mita in forma continuata, transmite MEDIAFAX.

  • Paguba produsa de Muresan

Muresan, in calitate de ministru, ar fi intocmit, in mai 1999, noiembrie 1999 si aprilie 2000, mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat sub forma de imprumut a cantitatii de 5.000 de tone ulei, beneficiar fiind SC Sun Oil SRL Ramnicul de Jos - judetul Constanta.

Cat priveste infractiunea de fals intelectual de care este acuzat Muresan, procurorii anticoruptie au sustinut ca acesta, in numele reprezentantilor SC Sun Oil, ar fi semnat un raport prin care solicita prelungirea termenului de restituire a uleiului. In plus, desi in 13 martie 2000 reprezentantii unitatilor teritoriale ale Administratiei Nationale ale Rezervelor de Stat au constatat inexistenta gajurilor constituite potrivit contractului pentru imprumutul celor 5.000 de tone de ulei, Muresan ar fi semnat, in aprilie 2000, un nou raport prin care a solicitat prelungirea, cu inca 180 de zile, a termenului de restituire a uleiului.

Anchetatorii au stabilit ca Muresan, Truta si Capitanu ar fi schimbat destinatia fondului de contrapartida aferent imprumutului extern acordat de Agentia pentru Dezvoltare Internationala a Statelor Unite Guvernului Romaniei (conform conventiei incheiate la 5 aprilie1993) si au folosit acest fond in alte scopuri decat cele prevazute de HG 949/1999, cauzand atunci MAA o paguba de 29.507.688.963 de lei vechi.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.