Reexaminarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, solicitata de catre presedintele Traian Basescu, se poate intinde pe o lunga perioada daca partidele politice nu decid sa incheie acest subiect rapid.
In cazul reexaminarii legilor la solicitarea sefului statului, Constitutia nu prevede un termen in care Parlamentul trebuie sa reanalizeze actul normativ. Singurele prevederi din legea fundamentala se refera la faptul ca presedintele tarii nu poate cere decat o data reexaminarea actului normativ si ca promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea actului normativ adoptat dupa reexaminare, potrivit MEDIAFAX.

In cazul Legii pensiilor, cererea de reexaminare a fost transmisa Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.
Potrivit articolului 146 din Regulamentul Senatului, in cazul in care presedintele Romaniei cere, inainte de promulgare, reexaminarea unei legi adoptate prima data de catre Senat, cererea va fi inscrisa in termen de cel mult 30 de zile in proiectul ordinii de zi a acestui for legislativ. Acelasi articol prevede ca "reexaminarea legii pe baza cererii presedintelui Romaniei se face cu respectarea procedurii legislative".

Prin urmare, Senatul are termen de o luna de zile, incepand din 7 octombrie (cand a fost trimisa cererea de reexaminare), doar pentru a inscrie proiectul pe ordinea de zi a plenului, ceea ce inseamna ca, totusi, in acest interval, comisiile senatoriale trebuie sa reanalizeze legea. Insa, de la momentul la care este prezentat in Biroul Permanent, Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, are, potrivit Constitutiei si propriului regulament, 45 de zile pentru a adopta actul normativ, in caz contrar fiind adoptat tacit si transmis Camerei Deputatilor in forma in care a sosit la Senat. In plus, conform articolului 89 al Regulamentului, Senatul poate prelungi termenul de adoptare tacita la 60 de zile, in cazul legilor "de complexitate deosebita".

"Caracterul complex al legii se stabileste prin hotararea plenului Senatului, la propunerea Biroului Permanent, avandu-se in vedere elemente precum: intinderea reglementarii, importanta domeniului de reglementare, implicatiile deosebite intr-un anumit domeniu si necesitatea aplicarii unor norme comunitare", se arata in acelasi articol. Asadar, Senatul poate incadra Legea pensiilor in randul celor de complexitate deosebita si prelungi termenul de adoptare tacita. De la Senat, Legea pensiilor va merge la Camera Deputatilor.

Conform articolului 135 al Regulamentului Camerei, reexaminarea legii, in urma cererii facute de presedintele tarii, "va avea loc in cel mult 30 de zile de la primirea cererii". "Cererea presedintelui Romaniei privind reexaminarea unei legi va fi examinata de comisia permanenta sesizata in fond cu proiectul de lege sau cu propunerea legislativa; aceasta va intocmi un raport in care va face propuneri cu privire la obiectiile formulate in cererea de reexaminare. Raportul comisiei impreuna cu cererea de reexaminare se supun dezbaterii Camerei Deputatilor dupa regulile procedurii legislative", mai prevede acelasi articol.

Citeste si:
Legea pensiilor a fost modificată. Categoriile de români care pot...
Legea pensiilor a fost...

Regulamentul Camerei nu precizeaza clar daca aceasta procedura se aplica indiferent daca cererea de reexaminare a fost trimisa Camerei sau Senatului in calitate de prima Camera sesizata. De la Presedintie insa, cererea a plecat doar la Senat. Camera Deputatilor o va primi doar ca document anexat la legea care va pleca de la Senat.

Presedintele Basescu a cerut reexaminarea legii avand obiectii fata de un singur articol al acesteia, respectiv prevederea referitoare la varsta standard de pensionare pentru femei, seful statului cerand stabilirea acesteia la 63 de ani, nu la 65 de ani. Totusi, doar Regulamentul Camerei, nu si cel al Senatului, mentioneaza faptul ca se reanalizeaza doar prevederile fata de care seful statului a avut obiectii.

In aceste conditii, Senatul poate decide sa rediscute intreaga lege si sa adopte un act normativ cu mai multe articole modificate, iar Camera Deputatilor sa fie nevoita astfel sa analizeze intreg proiectul. Asadar, inexistenta in Constitutie a unor reglementari privind durata acestei proceduri, reglementarile diferite din regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului, faptul ca opozitia este majoritara in Birourile permanente, importanta legii si impactul electoral al acesteia pot face ca reexaminarea actului normativ sa se incheie abia in 2011.

Citeste si:
Emil Boc, despre alegeri: „Românii sper să nu cadă în capcana PSD”
Emil Boc, despre alegeri:...

Accelerarea procesului se poate face daca toate partidele hotarasc sa incheie rapid subiectul. In caz contrar, tergiversarea sau grabirea procedurii depind de modul in care se vor mobiliza opozitia si puterea.

Presedintele Traian Basescu a trimis vineri, o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlament, prin care ii invita la Cotroceni, luni, la o discutie privind inclusiv Legea pensiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.