Politica 9 Iulie 2010 23:22
Presedintele Traian Basecu a declarat, joi, ca ar trebui impozitate ajutorul de somaj si pensia minima garantata, dar si ca ar trebui anulate o serie de scutiri de la plata impozitului, precum cele pe trasnfer de mosteniri sau proprietati.
Seful statului a precizat, la televiziunea nationala, ca romanii s-au obisnuit sa traiasca din banii care vin de la stat, aratand ca orice venit trebuie impozitat. Afirmatia a venit la o zi dupa acesta a a declarat la postul public de radio ca nu este un sustinator al cresterii TVA, opinand ca aceasta solutie adoptata de Guvern nu rezolva problemele Romaniei nici macar pe termen mediu, ba mai mult, erodeaza veniturile pensionarilor. [Basescu: Majorarea TVA e o greseala!]

"In ce priveste cheltuielile sociale, trebuiesc taiate toate programele sociale care indeamna la nemunca. Din cauza venitului minim garantat, cei din agricultura gasesc foarte greu zilieri. Ne-am obisnuit sa traim din banii care vin de la stat. Avem venit minim garantat, si atunci ii consumam la carciuma sau nu, dar la munci agricole nu ne ducem (...) Avem pensia minima garantata, care nu spun ca trebuie anulata, dar trebuie impozitata", a afirmat Basescu, potrivit NewsIn.

Solicitat sa explice care sunt veniturile la care se refera, pe langa pensii, presedintele a precizat: "Sunt multe alte scutiri, nu as vrea sa le enumar pentru ca as putea sa gresesc. Scutiri la transfer de mosteniri, la proprietati, sunt tot soiul de exceptii. Suntem o tara in care foarte multe categorii se considera exceptate, de la diplomati pana la cei care mostenesc averi. Toata lumea este exceptata", a afirmat seful statului.

Basescu a subliniat insa ca nu toate scutirile trebuie anulate. "La veteranii de razboi nu se cade, au ramas saracii atat de putini si au un venit atat de mic incat e pacat. Dar sunt multe alte zone in care scuturile arata categorii de clientela a partidelor in timpul mandatelor diverselor guverne, care trebuiesc anulate", a declarat el.

Intrebat daca ar putea fi impozitate indemnizatiile pentru mame sau ajutorul de somaj, Basescu a spus: "Nu stiu daca indemnizatiile pentru mame pot fi o astfel de categorie, dar ajutorul de somaj, da". "Cineva facea azi niste analize ca atat contributiile la pensii, ajutorul de somaj, au fost o data impozitate. Nu e adevarat, CAS-ul nu se impoziteaza, CAS se ia direct din venituri, deci nu e un impozit pe CAS, ca sa spui ca ar fi o a doua impozitare", a mai spus presedintele.

  • "Boc putea sa-si asume, ca sef al Guvernului, impozitarea pensiilor printr-o OUG"

Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca Emil Boc, ca sef al Guvernului, putea sa-si asume o alta solutie decat cresterea TVA-ului, aratand ca premierul putea sa dea, spre exemplu, o ordonanta de urgenta privind impozitarea pensiilor.

"Cel mai bun lucru in timp de criza este stabilitatea fiscalitatii, de aceea si sunt un adversar al cresterii TVA si repet, nu i-l reprosez lui Emil Boc, a fost o pozitie in interiorul coalitiei. Poate ca putea sa-si asume ca sef al Guvernului alta solutie: introducerea impozitarii pensiilor spre exemplu putea sa o faca prin ordonanta de urgenta. Ma rog, a fost o dificultate in interiorul coalitiei, vom vedea ce vom face",
a declarat presedintele.
  • In ceea ce priveste cota unica, Basescu a opinat ca aceasta nu trebuie nici scazuta, nici crescuta

"De altfel, am fost adversar in discutiile cu Fondul cresterii celor doi parametri: cota unica si TVA, macar cota unica a fost salvata, asta apasa mai greu pe firme decat TVA-ul, TVA-ul s-a transferat catre populatie si pe economie si nu cred ca este cel mai bun lucru", a spus presedintele.
Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Basescu a tinut sa sublinieze ca cei care pretind ca i-au aparat pe pensionari de reducerea temporara a pensiilor au mintit, pentru ca aceasta crestere a TVA-ului se traduce prin inflatie, care ii afecteaza mai rau pe pensionari.

"Era mai bine daca se producea o reducere temporara a pensiilor, interval in care Ministerul Muncii ar fi eliminat din sistemul social abuzurile. Cred ca solutia asta este mai rea pentru pensionari, in al doilea rand ea este groaznic de nedreapta pentru cei din sistemul bugetar. Ei au o reducere de venit de 25%, acum sunt cei catre care s-a transferat si cresterea TVA-ului si cresterea inflatiei, deci practic sistemul bugetar este mult mai afectat decat a fost preconizat in fata initiala", a explicat seful statului.

Basescu a opinat in schimba ca daca Romania reuseste sa se restructureze, va avea resursele necesare, inca de anul viitor, pentru a accesa fondurile europene, ceea ce ar ajuta la dezvoltarea proiectelor de infrastructura.

Citeste si:
Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către APAN, comunitate...
Redirecționează 3,5% din...

"Romania are o sansa uriasa pentru ca nu este inglodata in datorii ca Grecia, daca noi reusim sa ne gestionam resursele bugetare si sa accesam fondurile europene avem o sansa pe care trebuie sa o valorificam acum, pe timp de criza", a incheiat seful statului, intr-o nota optimista.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.