Soarta Cabinetului Boc va fi hotarata astazi de votul parlamentarilor. Daca motiune de cenzura a PSD va fi respinsa, salariile si pensiile vor fi taiate.

  • Puterea cere evacuarea protestatarilor din plen, opozitia - a garzilor de corp ale premierului
Discursul lui Emil Boc s-a incheiat astazii in strigatele protestatarilor prezenti la sedinta de plen, care au scandat cerand demisia Cabinetului, ceea ce i-a determinat pe liderii puterii sa ceara evacuarea lor, in timp ce opozitia a reclamat prezenta in aula salii a garzilor de corp ale premierului

Presedintele Senatului Mircea Geoana, care conduce sedinta, a punctat incarcatura civila si emotionala a momentului si a facut o solicitare "expresa" de a se asigura in jurul dezbaterii motiunii de cenzura un climat "de decenta si respect".

In timpul discursului premierului, cele cateva zeci de persoane aflate in lojele salii de plen au huiduit, au strigat "Rusine!" si "Demisia!" si i-au aratat sincronizat lui Emil Boc semnul care se arata in arenele romane gladiatorilor invinsi, pentru a fi condamnati sa moara: bratul intins cu degetul mare indreptat in jos.[UPDATE: Palatul Parlamentului, luat cu asalt de protestatari].

  • Sansele motiunii PSD

Motiunea de Cenzura "Opriti Genocidul social" a intrat pe ultima suta de metri. PSD-ul a inceput inca de ieri sa numere voturile pentru adoptarea acesteia. Astfel, liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a facut in CEx-ul de luni calcule cu privire la numarul de parlamentari pe care PSD se poate baza la votul motiunii. Potrivit concluziei, impreuna cu liberalii, plus Daniel Oajdea, motiunea ar intruni 213 voturi favorabile, potrivit NewsIn.

"Hai sa intelegem cate voturi avem acum, sa stim pe ce stam. Impreuna cu liberalii avem 212 voturi astazi. Este extrem de important, nu degeaba colegii nostri se framanta in legatura cu voturile celor de la partidul lui Oprea, ca sa nu zic a lui Udrea, fostii nostri colegi, pentru ca, daca ei ar vota pentru motiune, Guvernul ar cadea. UDMR are 31 de parlamentari. Daca numai 60% dintre ei ar vota pentru motiune, motiunea ar trece. Daca minoritatile, din cei 18 macar jumatate ne-ar ajuta, deci noua voturi daca am castiga acolo, ar fi imens. Practic, din punctul meu de vedere pe cei de la PDL pot sa-i inteleg ca-si apara Guvernul, pe ceilalti in schimb, UDMR, UNPR, independenti, populatia trebuie sa stie ca voteaza si ei pentru Guvern", a spus Hrebenciuc, in timpul sedintei CEx. "Sunt 212 voturi, plus Oajdea acum, ar fi 213", a concluzionat acesta.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Motiunea de Cenzura a PSD are nevoie de 232 de voturi pentru a trece de Parlament, astfel ca Opozitia mai spera inca la cateva voturi din partea PDL, UDMR sau UNPR.

Tot ieri, toate partidele au convocat sedinte in care parlamentarii su fost mobilizati pentru votul de astazi.

  • Vot cu scandal pentru Curtea Constitutionala

Imbranceli, fluieraturi, acuzatii, astfel a aratat ieri Camera Deputatilor, in timpul unei sedinte care a durat pana la miezul noptii. Opozitia a inregistrat o victorie in fata Puterii, pe care a impiedicat-o sa repete votul pentru un post de judecator la Curtea Constitutionala. Tensiunile au izbucnit din partea reprezentantilor PSD si PNL, enervati de faptul ca Puterea a votat prelungirea programului de lucru, relateaza Adevarul.

In acest timp, premierul Emil Boc si presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, au discutat cu deputatii UDMR pentru a-i convinge sa fie de acord cu repetarea votului. Dupa discutii aprinse, Opozitia a trecut la atac, aplicand strategia blocadei. In jur de 40 de deputati PSD si PNL s-au postat in fata prezidiului si au ocupat tribuna, stricand sistemul de sunet, pentru ca niciun vorbitor sa nu ia cuvantul.

  • Teo Trandafir: "Astept sa ma dea afara din partid"

Deputatul PDL Teo Trandafir a declarat pentru „Adevarul" ca va vota motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Boc. Drept urmare, aceasta se asteapta sa fie data afara din partid. „Voi vota impotriva Cabinetului Boc. Eu nu am nicio legatura cu Guvernul Boc si nu ma intereseaza. Ma intereseaza doar pensiile oamenilor si nu pot aproba masurile anuntate de Executiv", a declarat deputatul PDL.[Teo renunta la politica?].
Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

Cititi pe acelasi subiect:

"Tradatorul Oajdea", exclus din PDL

Sanse slabe pentru motiune

Motiunea de cenzura, prin ochii presei

Scandal in Senat pentru alegerea unui judecator la CCR

Geoana: "Daca motiunea trece, Basescu nu poate refuza Guvernul ales de majoritate"



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.