Politica 8 Iunie 2010 23:25
Cele doua Birouri Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului sunt convocate marti, la ora 14.00, pentru a stabili calendarul dezbaterii.

Viceliderul deputatilor PSD, Aura Vasile, a anuntat luni, in plenul reunit al celor doua Camere, depunerea motiunii de cenzura a social-democratilor, semnata de 120 de deputati si senatori ai PSD+PC.

"Cred ca ceea ce dl. premier Boc a prezentat in fata celor doua Camere reunite, ar fi trebuit sa-si asume raspunderea in fata celor care in acest moment sunt in parcul Izvor si in jurul Camerei Deputatilor, in conditiile in care vreau sa va anunt ca, in conformitate cu art. 113 din Constitutie si a art. 78 din Regulamentul sedintelor comune, inaintam motiunea de cenzura intitulata <<Opriti genocidul social>>, initiata de 120 de deputati si senatori ai PSD+PC, din Camera Deputatilor si Senat", a spus Vasile.

Ce sanse are aceasta motiune sa treaca de Parlament? - Spune-ti parerea pe Forum!

  • Ce zice motiunea?

Motiunea de cenzura a PSD sustine ca masurile propuse de Guvern condamna la "mizerie si disperare" milioane de oameni, in timp ce clientii "portocali" huzuresc pe banii publici ca niste „pisici imbuibate”, iar Emil Boc si Traian Basescu sunt etichetati drept "clone ale doctorului Ciomu". [Guvernul si-a asumat raspunderea pe "austeritate"]

"Aceasta motiune de cenzura are ca scop blocarea genocidului social pe care taierea pensiilor si a salariilor il va produce. Cei care vor vota aceasta motiune de cenzura voteaza impotriva condamnarii la saracie si la faliment a milioane de romani. Cei care nu vor vota aceasta motiune trebuie sa isi asume, fiecare in parte, responsabilitatea pentru dezastrul pe care il vor produce in Romania", se arata in textul pe care il va inainta PSD.

Parlamentarii social-democrati sustin ca "dificultatile financiare nu justifica dictatura". "Romania nu trebuie sa aleaga intre iesirea din criza economica si dictatura. Romania poate iesi din criza economica doar pastrand democratia. (...) Cetatenii de azi nu traiesc bine, sunt speriati de aroganta guvernului si de lipsa de realism a acestuia, sunt amenintati cu somajul si sufera din cauza aceasta, si-au pierdut orice incredere in guvernanti si in capacitatea acestora de a limita efectele crizei economice", se mai precizeaza in motiunea de cenzura.

Citeste si:
Adrian Năstase: Liberalii își pică propriul Guvern cu voturile...
Adrian Năstase: Liberalii își...

  • Lista rusinii

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca in cazul in care motiunea nu va trece, social-democratii vor face o "lista a rusinii" cu parlamentarii care au votat pentru mentinerea Guvernului Boc pentru a o arata cetatenilor din colegiile in care respectivii au fost alesi.

"Liderii din PD-L sunt foarte suparati si nervosi pe Boc, pe conducerea PDL si, mai nou, si pe Basescu. Probabil ca au fost amenintati si santajati. Aseara (duminica - n.r.) fiecare s-a gandit numai la soarta proprie, daca nu cumva cariera politica a fiecaruia este pusa in pericol. O sa facem o lista a rusinii dupa votul motiunii, sa aratam populatiei pe fiecare care a votat pentru taierea pensiilor si pentru acest genocid social", a spus Dragnea, potrivit NewsIn.

Secretarul general al PSD s-a aratat increzator ca una dintre motiuni va trece, bazandu-se "pe starea de spirit din PDL". "E un Guvern harnic. Vine cu doua pachete de legi, una dupa alta. Vom depune motiune de cenzura pentru fiecare. Sper sa nu mai depunem o a treia motiune pentru ca am convingerea ca una dintre cele doua motiuni va trece", a spus Dragnea.

Citeste si:
Ion Iliescu, trimis în judecată după 33 de ani. Se reia dosarul...
Ion Iliescu, trimis în...

  • Iliescu nu vrea demiterea Guvernului

Iliescu a spus ca motiunea de cenzura este "o datorie civica", iar parlamentarii cu responsabilitate trebuie sa se gandeasca daca vor sa o voteze, deoarece masurile afecteaza viata tuturor cetatenilor. Intrebat fiind daca demiterea Guvernului va rezolva problemele cu care se confrunta Romania, Iliescu a raspuns negativ.

"Nu rezolva. Nimic nu rezolva problema, dar un Guvern care manifesta atata lipsa de responsabilitate, atata lipsa de sensibilitate fata de problemele cetatenilor care ignora consultarea cu toti cei interesati in primul rand si cu cei care mai gandesc in aceasta tara trebuie sa raspunda in fata tarii. Asta este mecanismul democratic, este mecanismul sistemului parlamentar si al Parlamentului ca institutie principala a democratiei sa cheme la raspundere Guvernul care nu-si face datoria. Iar opozitia isi face datoria", a spus fostul presedinte.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.