Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, scrisoarea catre FMI, urmand ca membrii Cabinetului sa se reuneasca din nou in sedinta, cel mai probabil duminica, potrivit unor reprezentanti ai Executivului.

Guvernul s-a angajat, in cadrul negocierilor cu FMI, sa reduca masa salariala in sistemul bugetar cu 25% si pensiile cu 15%, pentru a atinge un deficit de 6,8% din PIB in 2010. Daca nu ar fi luate masuri de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB.

Premierul Emil Boc a declarat miercuri, dupa sedinta coalitiei, ca Executivul isi va asuma raspunderea in Parlament pe un pachet cu doua proiecte de Lege: unul privind "masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar", care va cuprinde masurile de reducere a cheltuielilor pentru incadrarea in deficitul de 6,8%, iar celalalt, "de stabilire a unor masuri in domeniul pensiilor".

  • Cine sufera cel mai tare?

Astfel, salariile bugetarilor, ale preotilor, bursele de cercetare si indemnizatiile oamenilor de stiinta scad cu 25%, iar pensiile scad cu 15% si sunt eliminate subventiile pentru incalzire, biletele de odihna pentru pensionari, trusoul pentru nou-nascuti, ajutorul pentru tinerii casatoriti, facilitatile de transport pentru pensionari si profesori si al 13-lea salariu, conform Realitatea.

De asemenea, se impoziteaza tichetele cadou, de cresa, de vacanta si de masa, dobanzile la depozitele la vedere/conturi curente si la termen, platile compensatorii si salariile programatorilor.

  • "Partea plina a paharului": Nu taiem salariul minim, pensia sociala si venitul minim garantat

Pensia sociala minima nu va fi afectata de reducerile operate de Executiv. Mai exact, niciun pensionar nu va primi sub 350 RON. Pensiile normale vor fi reevaluate iar cele speciale (de care beneficiaza militarii, angajatii MAI, magistratii etc.) vor fi recalculate, relateaza NewsIn.

Drept urmare, pensiile cadrelor militare nu vor scadea sub 3.000 de lei, a precizat Boc. Totodata, vor fi reevaluate pensiile de invaliditate, astfel incat sa fie eliminate cazurile in care acestea sunt acordate pe nedrept. Indemnizatia pentru cresterea copilului va scadea cu 15%, nu cu 25%, cum s-a propus initial, a mai decis coalitia de guvernare. [Indemnizatia pentru cresterea copilului, redusa cu 15%]

Citeste si:
Banca Mondială propune 4 scenarii cu privire la pensiile de...
Banca Mondială propune 4...

De asemenea, se va trece si la reevaluarea pensiilor de boala, dupa ce Executivul isi va asuma raspunderea pe cele doua legi ce contin masuri de echilibrare bugetara. Emil Boc a evitat insa sa precizeze faptul ca, in afara de pensia minima, toate celelalte vor fi taiate. Acesta a invocat necesitatea restrangerii cheltuielilor bugetare cu salariile si pensiile.

  • Vladescu: Scrisoarea catre FMI poate sa plece maine, poimaine

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, dupa sedinta Executivului, ca scrisoarea de intentie catre FMI si memorandumul cu CE trebuie semnate de guvernatorul BNR, de premier si de presedinte, dupa care pot pleca foarte repede catre finantatorii externi.

"Aceste doua documente vor fi trimise catre cele doua institutii si vor intra in circuitul de aprobare, in asa fel incat undeva spre sfarsitul lunii iunie sa vina transa de la FMI, iar transa de la UE ceva mai tarziu, in functie de procedurile interne ale fiecarei institutii, Romania va beneficia de transele ulterioare. Una, cea de la FMI, va merge direct la Banca Nationala de data aceasta, iar cealalta, cea de la UE, la Ministerul Finantelor", a declarat Sebastian Vladescu dupa ce Executivul a aprobat in Guvern scrisoarea suplimentara de intentie catre FMI si memorandumul cu UE, potrivit NewsIn.

Citeste si:
Emil Boc, despre alegeri: „Românii sper să nu cadă în capcana PSD”
Emil Boc, despre alegeri:...

Vladescu estimeaza ca cele doua documente vor pleca "foarte repede". "Trebuie sa semneze guvernatorul, trebuie sa semneze primul ministru, trebuie sa semneze presedintele. Nu am informatii despre agenda domniilor lor, deci poate sa plece maine, poimaine, raspoimaine. Nu e o problema de zile in momentul acesta", a explicat ministrul.

  • Masurile de austeritate se aplica pana pe 31 decembrie 2010

Boc a mai spus ca masurile de austeritate ale Guvernului se vor aplica pana pe 31 decembrie 2010, precizand faptul ca fundamentul legal care sta la baza reducerilor de salarii si pensii este principiul constitutional privind restrangerea temporara a unor drepturi.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.