Presedintele Traian Basescu le transmite romanilor ca au in fata o solutie "extrem de dura, dar necesara", subliniind faptul ca daca va exista o "opozitie insuportabila", nimeni nu poate deveni dusmanul propriului sau popor. In opinia sa insa, masurile asumate de Guvern trebuie luate.

  • Situatia reala a Romaniei

Presedintele considera ca este o chestiune de responsabilitate faptul de a informa grupurile parlamentare care sustin Guvernul asupra situatiei reale in care se afla Romania, in contextul in care o parte a opiniei publice a facut eforturi de a dezinforma si de a pune criza economica pe seama incompetentei "ciuva", in speta a Executivului.

"Am considerat ca este o chestiune de responsabilitate, o responsabilitate a sefului statului in raport cu situatia in care se afla tara.(...) Vreau sa intelegeti foarte bine ca nu-mi face deloc placere sa anunt masurile care trebuie luate sau ca nu mi-a facut deloc placere, pe 6 mai, sa anunt masurile de restructurare a cheltuielilor bugetare, dar este o chestiune de responsabilitate: nu de multe ori ai situatii in care trebuie sa ai atitudini, pozitii impotriva cetatenilor sai, cel putin aparent impotriva lor. Eu sunt intr-o astfel de situatie datorita crizei economice si am considerat ca este obligatia mea sa am o pozitie responsabila. In acest sens astazi am informat grupurile parlamentare care este situatia reala in care ne aflam dincolo de efortul formidabil pe care il fac unele mijloace mass-media de a dezinforma si de a trata criza ca pe o chestiune de incompetenta a ciuva", a explicat Traian Basescu, relateaza NewsIn.

Presedintele a subliniat ca toate statele europene sunt apasate tot mai tare de criza economica, inclusiv tara noastra: "Numele mai nou pe care eu imi permit sa dau acestei crize este criza datoriilor suverane a statelor. Este o criza care apasa tot mai tare toate statele UE, inclusiv Romania. Romania are sansa de a avea o datorie publica mult mai mica decat alte state ale UE si am considerat ca avem obligatia sa actionam acum si nu mai tarziu pentru a ne reduce dependenta de imprumuturi externe". Presedintele a subliniat faptul ca, desi situatia Romaniei este dificila, nu este mai grea decat in alte state europene, iar cu masurile adecvate, Romania poate valorifica in favoarea sa momentul in care economia va incepe sa creasca.

  • Reducerea cheltuielilor bugetare, cea mai buna solutie pentru Romania!

Cat despre concluzia Guvernului, dupa discutiile cu FMI, UE si BM, ca reducerea cheltuielilor bugetare este solutia pentru Romania, in locul cresterii fiscalitatii, Basescu arata ca un TVA de 24%, asa cum a propus Fondul, ar fi generat o inflatie de minim 10%. In plus, s-ar fi mentinut "cancerul din bugetul de stat al Romaniei", transferandu-se in zona economica toate efectele crizei. Seful statului a subliniat faptul ca Romania cheltuie foarte mult cu salariile bugetarilor, pensiile si cheltuielile sociale, astfel ca, pentru functionarea statului bugetul nu este suficient, generandu-se deficit. Basescu a aratat ca un stat nereformat ar duce, in acest an, la un deficit de 9,1% din PIB, care implica imprumuturi de pe piata libera.


"Daca exista o opozitie insuportabila sigur ca nimeni nu poate deveni dusmanul propriului lui popor si nu avem decat sa nu realizam cele ce ne-am angajat, reduceri de cheltuieli bugetare si sa incercam sa ne finantam de pe piata libera. Convingerea mea este ca nu vom reusi sa o facem, iar lipsa unui acord cu Fondul daca nu adoptam masurile la care ne-am angajat nu poate fi decat o condamnare la nefinantare a Romaniei in actuala situatie. De aceea optiunea mea, plecand de la responsabilitatea pe care o am este sa insist ca scrisoarea catre Fond sa plece in exact termenii in care a fost negociata avand convingerea ca decat marirea de taxe este mai buna aceasta solutie in care facem controlat reducerile, avand certitudinea finantarii a ceea ce am stabilit ca putem plati", a subliniat presedintele.
Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

  • Cum va arata Romania peste trei ani?

Basescu a prezentat si un scenariu pentru 2013, in cazul in care Romania nu ar restructura aparatul de stat si angaja unui nou imprumut- o datorie publica de 67% din PIB. "Ar fi extrem de greu de justificat neluarea masurlor acum si amanarea lor pana in 2013. De aceea revin si spun ca am apreciat ca indiferent care este costul politic sau de imagine am obligatia sa le prezint romanilor situatia si sa sustin solutiile corecte.
Astept si eu ca Guvernul, dupa adoptarea scrisorii catre Fond sa adopte si un minimal program de stimulare a economiei, spun minimal pentru ca Romania nu dispune de fonduri sa faca investitii si sa stimuleze reluarea cresterii economice, bruma de fonduri pe care le avem in buget trebuie concetrata pe anumite obiective si stimulata in principal finantarea unor obiective de mai mici dimensiuni. Daca s-ar lua toti banii si s-ar duce la programul Bechtel, probabil ca am construi trei km de autostrada"
, a mai spus Traian Basescu, sugerand faptul ca banii pentru investitii trebuie pusi langa banii europeni pentru stimularea IMM-urilor.

"Toate solutiile sper sa fie prezentate de Guvern probabil nu maine (miercuri n.r.) cand se adopta scrisoarea, probabil joi, pentru a fi congruente si cu legislatia pe care Guvernul va urma sa isi asume raspunderea", a spus Basescu, concluzia sa fiind ca solutia pe care romanii o au in fata in acest moment este "extrem de dura dar necesara"
.
Citeste si:
Traian Băsescu eliberează vila de protocol: ”Nu stau la mila...
Traian Băsescu eliberează...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.