Procurorii DNA i-au trimis in judecata pe senatorul PSD Catalin Voicu, judecatorul Florin Costiniu si oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic.

  • Care sunt acuzatiile?
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, vineri, trimiterea in judecata a lui Catalin Voicu, aflat in stare de arest preventiv, pentru trafic de influenta in forma continuata (doua fapte) si fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata si pe judecatorul la Inalta Curte de Casatie si Justitie Florin Costiniu pentru complicitate la trafic de influenta, se arata intr-un comunicat de presa.

De asemenea, au fost trimisi in judecata si oamenii de afaceri Costel Casuneanu, asociat la SC PA&CO International SRL Bacau, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta, in forma continuata si Marius Locic, administrator al S.C. Locic Imobiliare S.R.L, pentru cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie, toate in forma continuata.

  • Cum s-au desfasurat faptele de coruptie?

Conform procurorilor DNA, in anul 2009, Catalin Voicu a pretins de la Costel Casuneanu in mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani, totalizand 260.000 euro, din care a primit suma de 200.000 euro, promitand ca in schimb va interveni pe langa magistratii Sectiei Contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie investiti cu solutionarea unui dosar avand ca obiect litigiul dintre SC PA&CO International SRL Bacau si C.N.A.D.N.R. si-i va determina pe acestia sa adopte o solutie favorabila societatii comerciale la care Costel Casuneanu era asociat.

In perioada iulie - noiembrie 2009, in schimbul foloaselor materiale reprezentand suma de 200.000 euro (pretinsa si primita de Voicu de la Casuneanu), Florin Costiniu l-a sprijinit pe senatorul PSD sa intervina pe langa magistratii Sectiei Contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a-i determina sa adopte o solutie in favoarea societatii la care Costel Casuneanu era asociat.

In perioada 30 august 2009 – 21 octombrie 2009, Voicu a pretins si primit de la Marius Locic suma de 119.000 RON promitandu-i ca in schimb va interveni pe langa politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti si-i va determina sa nu dispuna masura preventiva a retinerii acestuia, ci sa propuna solutia de neurmarire penala, intr-un dosar in care omul de afaceri era cercetat pentru inselaciune de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Citeste si:
Judecatoria Gaesti decide eliberarea conditionata a lui Marius Locic
Judecatoria Gaesti decide...

De asemenea, politicianul a acceptat in mod repetat, la diferite intervale de timp, promisiunea lui Locic de a-i remite foloase materiale constand in publicarea cu titlu gratuit, in cotidianul „Interesul Public”, a unor articole cu continut electoral.

Pentru a ascunde fapta de coruptie sus mentionata, cei doi au intocmit si prezentat organelor de control ale Garzii Financiare si organelor de urmarire penala documente justificative intocmite cu date nereale (contract de asistenta juridica, ordin de plata, factura fiscala). In acelasi scop infractional, inculpatul Marius Locic a determinat trei angajati ai SC Locic Imobiliare SRL sa inregistreze in evidenta contabila a firmei documente comerciale, financiar contabile si bancare cu continut nereal.

Pe 4 mai 2010, procurorii au dispus instituirea inscriptiei ipotecare asupra unui imobil proprietate a inculpatului Locic Marius situat in Bucuresti, pana la concurenta sumei de 119.000 RON.

Citeste si:
NUP pentru Traian Basescu in dosarele "Casa din Mihaileanu" si...
NUP pentru Traian Basescu in...

La data de 6 mai 2010, procurorii au dispus instituirea popririi asupra sumei de 200.000 euro apartinand inculpatului Costel Casuneanu.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Astfel, procurorii au dispus disjungerea cauzei si continuarea actelor de urmarire penala cu privire la Catalin Voicu, pentru infractiunea de trafic de influenta, cu privire la invinuitul Jipa Cristian, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala pentru complicitate la infractiunea de trafic de influenta si cu privire la invinuitul Mazare Alexandru, senator in Parlamentul Romaniei, pentru infractiunea de cumparare de influenta. Calitatea de inculpat, respectiv de invinuit a persoanelor mentionate nu afecteaza in nici un fel prezumtia de nevinovatie care li se aplica in aceasta etapa a anchetei penale.

Citeste si:
Judecatorul Costiniu, acuzat in cazul Voicu, pleaca "linistit" la...
Judecatorul Costiniu, acuzat...

DNA precizeaza ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Cazul Voicu distrage atentia Romaniei de la criza economica


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.