Cazul senatorului PSD Catalin Voicu, aflat in prezent in inchisoare, distrage atentia Romaniei de la criza economica, ce a obligat-o sa imprumute bani de la FMI, in schimbul carora trebuie sa scada cheltuielile.

Romania a fost nevoita sa ceara un imprumut de 20 de miliarde de euro de la UE si FMI, aplicand in schimb masuri nepopulare de reducere a cheltuielilor, comenteaza Irish Times, citat de NewsIn.

Confruntandu-se cu pericolul constant al unor greve, Guvernul a facut putine pentru a restructura economia, care a crescut repede pe baza creditelor si bulei imobliare, inainte de a se prabusi anul trecut, scrie cotidianul.

In plus, dosarul Voicu "a fost o sansa ca noua conducere a partidului (PSD - n.red.) sa dovedeasca faptul ca este diferita", a subliniat Victor Ponta, noul lider al social-democratilor. "Inainte, PSD a actionat pentru a-si apara oamenii, dar experti din partid mi-au spus ca acesta este un caz serios si ar trebui sa ajunga in fata unui judecator. PSD nu este un scut pentru Voicu - l-am suspendat din partid si va trebui sa infrunte acuzatiile", a adaugat el.

Cotidianul irlandez Irish Times se intreaba, intr-un articol publicat miercuri daca Victor Ponta are forta de a reforma Partidul Social-Democrat, aflat intr-o perioada turbulenta dupa ce a dominat politica romaneasca in primii 15 ani de dupa caderea comunismului.

Indepartat de la putere in 2004, partidul parea sa isi revina in decembrie, in conditilile in care sondajele anuntau victoria liderului sau din perioada respectiva, Mircea Geoana, in fata lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale.

Nu numai ca Geoana a fost invins, dar a atras ridicolul asupra sa si asupra partidului sau, afirmand ca a pierdut alegerile dupa ce a fost atacat "cu energie negativa" de un parapsiholog angajat de Basescu. Acest "atac ocult" i-ar fi afectat concentrarea in timpul unei dezbateri televizate si a facut parte din strategia echipei electorale a adversarului sau de a folosi "puterea flacarii violet" purtand cravate, sosete si alte accesorii violet in unele zile importante, potrivit lui.

Citeste si:
Drulă: Guvernarea PSD-PNL ne duce către o criză economică de...
Drulă: Guvernarea PSD-PNL ne...

Geoana nu este un om simplu si naiv, a fost ministru de externe timp de patru ani, dupa ce a servit ca ambasador la Washington, dar declaratiile sale bizare arata, pe de o parte, puterea superstitiei in viata romaneasca, iar pe de alta situatia dificila in care au alunecat social-democratii.

Potrivit asteptarilor, Geoana urma sa pastreze in continuare conducerea PSD la congresul din februarie, in pofida umilintei suferite. Iar trei vrajitoare care s-au strans pentru a anula efectele flacarii violet i-au prezis victoria.

A pierdut, insa, in fata lui Victor Ponta, in varsta de 37 de ani, o persoana care este foarte tanara pentru a conduce un partid de talia PSD-ului si bantuit de fantomele Partidului Comunist al lui Nicolae Ceausescu, din ale carui ruine s-a ridicat dupa revolutia din 1989.

Geoana si-a recunoscut aceasta infrangere cu gratie, fara sa faca referiri la vrajitorie si poate chiar cu usurare ca altcineva va trebui sa refaca reputatia PSD, patata de scandaluri de coruptie.

Citeste si:
Catalin Voicu, condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare cu executare
Catalin Voicu, condamnat...

Un jucator pasionat de baschet si campion la raliu, Ponta este, cu siguranta, plin de vigoare, scrie cotidianul irlandez. Dar multi romani se intreaba daca are forta politica de a reforma PSD si de a depasi luptele pentru putere din partid.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.