Comisia de specialitate din Senat a avizat ridicarea imunitatii lui Catalin Voicu, in vederea arestarii acestuia.

Comisia juridica a Senatului a votat favorabil pentru incuviintarea arestarii senatorului Catalin Voicu, a anuntat presedintele comisiei, Toni Grebla.

Grebla a spus ca in favoarea cereriii DNA s-au inregistrat 8 voturi pentru, in timp ce 3 senatori s-au impotrivit. Votul a fost secret.

Senatorul PSD Catalin Voicu, acuzat de trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata,a fost audiat de parlamentarii din Comisia Juridica a Senatului. Maine, plenul se va pronunta prin vot secret privind arestarea preventiva a lui Voicu, transmite NewsIn.

Voicu: sunt nevinovat!

Senatorul Catalin Voicu a declarat la inceputul audierii sale in Comisia juridica, ca nu se considera cu nimic vinovat, desi dupa informatiile care au aparut in presa a constatat ca a devenit inamicul public numarul 1 si se doreste sa fie alungat din cetate, cu pietre.

"De joi de cand s-au dechis plicurile, din senatorul Voicu am devenit inamicul public numarul 1", a acuzat el, la inceputul audierilor, sustinand ca interpreteaza demersul ca pe unul de incercare de a fi scos "din cetate, cu pietre". "Nu ma simt cu nimic vinovat", a spus el.

"Dincolo de ce gasiti in copertele (dosarului - n.r.), trebuie sa constat usurinta cu care ti se face un dosar sub pretextul sigurantei nationale", a mai afirmat senatorul PSD.

"Justitie ca in Evul Mediu"

"Nu mi se da posibilitatea sa ma judec ca orice cetatean in liberatate sa-mi pot construi apararile acolo. De ce se vrea neaparat cu orice chip sa fiu introdus? (in arest, n.r.) Asa cum dvs. stiti sistemul penitenciar, si conditiile de acolo practic iti decimeaza fiinta umana. Sistemul penitenciar banuiesc ca il cunoasteti cu totii, si ati fost in el, sunt conditii demne de Evul Mediu, nu mai ai identitate, nici macar nu mai porti un nume, doar un numar", le-a spus Voicu senatorilor juristi.

"Unde este pericolul pentru un senator? Dincolo de faptul ca am fost saltat de pe strada, si cand spun saltat insist pe acest termen, s-a pus in miscare actiunea penala, in mod direct mi s-a stabilit prin ordonanta anumite restrictii (de a vorbi si a se intalni cu anumite persoane, n.r.) pe care le-am respectat ad-literam. In ce ma priveste, nu s-a mai prelungit practic masura stabilita prin ordonanta, nu s-a dispus vreo masura impotriva mea la vremea respectiva, iar acum pur si simplu sunt pericol social dintr-o data", a motivat Voicu pentru a demonstra ca solicitarea procurorilor este nejustificata.

"Asa, dintr-o data, am devenit pentru o presupusa fapta, respectiv 260 de mii de euro, inamicul public numarul unu cand uitati ce se intampla in jurul nostru. Niciodata nu ati constatat la chestiuni extrem de grave pe care le relateaza presa o masura de arestare a unei persoane, a unei persoane cu functie publica. Eu ce sa cred aici, si dv ce sa credeti aici? (...) Starea naturala este starea de libertate. Nu consider ca prin ceea ce mi se pune in carca am devenit inamicul public numarul unu", a mai explicat Voicu.

Pe de alta parte, senatorul a mai spus ca nu vrea sa se scuze in vreun fel in fata colegilor sai, dar vrea sa aiba parte de un "tratament uman, echitabil si corect". "Nu vreau in vreun fel sau altul sa ma scuz pentru ca exista riscul ca in spatele fiecarei scuze sa se rostogoleasca o alta acuza...Nu am a ma teme de nimic, nu solicit clementa, vreau sa raspund pentru faptele mele daca sunt, dar in ce ma priveste doresc sa beneficiez de un tratament uman, echitabil si corect", a mai spus Voicu.

Clementa, de dragul copiilor

Voicu a sustinut in fata senatorilor juristi ca putea fi trimis in judecata, "daca se dorea, din 11 decembrie 2009". "Ridic in fata dv o problema, pentru care motiv, in conditiile in care puteam fi arestat in septembrie, daca se organiza flagrantul, pentru care motiv s-a asteptat sa treaca alegerile, pentru ce au trebuit trei luni de zile ca sa se puna in pagina aceste interceptari? Dom'le, daca eram atat de dovedit, pentru care motiv nu mi-au facut flagrantul? Exista cumva ca in instanta, pe anumite criterii pe care le prevede si legea nationala, si CEDO, pot intoarce si pot rasturna aceste chestiuni? Daca sunt vinovat sa ma trimita in judecata si acolo sa raspund in fata justitiei romane. Deci nu am cerut nimic altceva. Nu ma tem de absolut nimic, in acest moment cei mai expusi sunt familia, deci nu solicit clementa din partea nimanui si mai ales din partea dvs. Am doi copii mici si am doi parinti foarte batrani si foarte bolnavi care deja au viata distrusa. Deja viata nu mai conteaza si nici nu incerc sa va impresionez, am doi copii mici care la scoala sunt subiect de conversatie zilnic, zilnic, zilnic", a sustinut senatorul audiat.

Voicu le-a marturisit membrilor Comisiei ca a venit in fata lor "cu credinta si speranta", ca nu ii este teama de faptele sale si este dispus sa raspunda pentru ele.

Ulterior, pe parcursul audierii, Voicu a reluat tema ca singura lui teama este pentru copii sai. In plus, el a adaugat ca orice ar face acum, dupa ce au aparut fragementele din stenograme in presa, nu mai are ce sa faca pentru a-si apara imaginea. "Nu ma mai pot spala 100 de ani", a comentat el, plangandu-se ca, in cadrul emisiunilor televizate, apare pe melodia din serialul despre mafia italiana "Caracatita". "Ce magistrat sau senator mai poate fi obiectiv? Si daca cer contraexpertiza, dureaza sase-sapte-opt luni de zile. In fata constiintei dvs, va intreb de ce nu m-au arestat pe 11 decembrie", le-a mai spus Voicu senatorilor juristi.

Senatorul Catalin Voicu a declarat marti, dupa audierea din Comisia juridica, ca, daca solicitarea de arestare a lui va fi avizata favorabil, se va supune deciziei, dar se arata convins ca dupa el "vor urma si multi, multi, multi altii".

"Ma supun deciziei, cu certitudinea si convingerea in suflet ca, odata deschisa Cutia Pandorei, vor urma si multi, multi, multi altii dupa mine, care acum stau foarte confortabili si au impresia ca sunt de neatins. Un precedent odata creat inseamna un precedent dat", a spus Voicu, precizand ca este doar un sentiment si nu are alte nume in vedere. "Simt ca asta este debutul, ca se deschide teava", a completat acesta.

El a afirmat ca nu are speranta sa il ajute cineva sau sa ii faca un favor, ci doreste doar restabilirea adevarului. "Nu am niciun fel de pretentie de la colegi, decat sa observe cat mai atent si sa ia in cunostinta de cauza o masura care cred domniile lor ca se preteaza la aceasta situatie", a spus senatorul.

Voicu a spus ca nu isi reproseaza decat faptul ca a incercat sa ajute "foarte multa lume", dar nu a fost "selectiv". "Imi reprosez faptul ca uneori, fiind foarte deschis in spatii publice, pe bune dreptate se poate interpreta daca ai fost la un pahar sau la o cafea ca esti un palavragiu", a explicat Voicu.

Decizia finala, pe miercuri

Presedintele Comisiei juridice din Senat Toni Grebla a declarat ca, impreuna cu colegii sai, va finaliza in cursul zilei de marti raportul in cazul Catalin Voicu, pentru ca acesta sa poata fi discutat si votat in cadrul plenului de miercuri.

"Comisia juridica a Senatului a hotarat cu majoritate de voturi - 8 voturi pentru, 3 impotriva - sa avizeze favorabil cererea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, DNA, de incuviintare a arestarii preventive privind pe inculpatul Catalin Voicu in dosarul numarul 310/P/2009 al DNA. Votul a fost secret, 8 voturi pentru incuviintarea arestarii, 3 impotriva. Comisia juridica va finaliza raportul astazi, il va inainta asta-seara Biroului Permanent care probabil va decide ca maine sa fie inscris pe ordinea de zi a plenului Senatului incepand cu ora 14.00", a anuntat Grebla decizia Comisie.

Plenul Senatului se va pronunta miercuri asupra solicitarii adresate de DNA de a se incuviinta arestarea senatorului Catalin Voicu, a decis luni conducerea Senatului, potrivit chestorului Ioan Chelaru.

Ce vraji a mai facut Voicu in justitie?

Stenogramele lui Voicu – episodul II


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.