Primarul din Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, inchis pentru luare de mita, a primit titlul de cetatean de onoare al orasului. Este primul titlu de acest gen acordat in tara noastra unei persoane cu dosar penal si condamnare.

Dupa ce dosarul sau a fost unul din putinele cazuri de coruptie din Romania finalizate cu o condamnare, Mircia Gutau isi mai trece in "palmares" inca o premiera: este primul cetatean de onoare cu dosar penal si pedepsit la inchisoare cu executare din Romania.

La Ramnicu Valcea, regulamentul Consiliului Local ce stabilea criteriile pentru acordarea titlului de cetatean de onoare a fost modificat ieri, astfel incat Gutau, primarul "cazat" la Penitenciarul Colibasi, sa poata primi aceasta distinctie. Performanta s-a reusit cu ajutorul a peste 20.000 de ramniceni care au semnat listele de sustinere, scrie Adevarul.

Gutau contesta condamnarea

Mircia Gutau si fostul viceprimar al orasului, Nicolae Dicu au introdus contestatie in anulare impotriva deciziei ICCJ. Actiunea celor doi a fost inregistrata la Inalta Curte de Casatie si Justitie pe 29 ianuarie, iar miercuri, 17 februarie, magistratii instantei supreme vor lua in discutie admisibilitatea in principiu a cererii facute de Gutau si Dicu. Daca cererea va fi considerata admisibila, va fi discutata pe 17 martie, transmite NewsIn.

Printr-o sentinta definitiva si executorie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 27 ianuarie, primarul Mircia Gutau a fost condamnat la trei ani si jumatate pentru luare de mita, aceeasi sentinta primind-o si fostul viceprimar Nicolae Dicu, pentru complicitate de luare de mita. Cei doi au fost arestati la jumatatea lunii ianuarie si se afla in detentie in Penitenciarul Colibasi.

Prefectul judetului Valcea, Petre Ungureanu, a declarat luni, la Realitatea FM, ca marti dupa-amiaza sau miercuri va emite ordinul de incetare a mandatului primarului municipiului Rm.Valcea, Mircia Gutau. Ulterior, Guvernul trebuie sa emita o hotarare prin care va stabili data alegerilor anticipate pentru alegerea noului primar.

Pe data de 6 iulie 2006, fostul viceprimar a fost surprins de catre procurorii DNA primind, intr-o toaleta, 20.000 de euro de la omul de afaceri Constantin Popescu, care solicitase municipalitatii o autorizatie de constructie. Potrivit rechizitorului, cei doi ii cerusera lui Popescu 50.000 de euro, o parte din bani urmand sa ajunga la primar, singurul indreptatit, prin lege, sa semneze astfel de autorizatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.