Mircia Gutau si Nicolae Dicu, edilii din Ramnicu Valcea arestati in 2006 de DNA, au fost condamnati definitiv la 3 ani si jumatate de inchisoare de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Gutau a fost condamnat pentru luare de mita, iar Dicu pentru complicitate la luare de mita. Cateva luni din pedeapsa se vor deduce prin perioada petrecuta de cei doi in arest preventiv, relateaza NewsIn.

Curtea de Apel Constanta a respins, in aprilie 2009, contestatia formulata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in procesul edililor municipiului Ramnicu Valcea, primarul Mircia Gutau si fostul viceprimar Nicolae Dicu, acuzati de luare de mita, respectiv de complicitate la luare de mita.

Astfel, a fost mentinuta decizia Tribunalului Alba, din iunie 2007, de achitare a celor doi. Curtea de Apel Constanta a dat curs cererii aparatorilor de a nu se lua in calcul inregistrarile audio-video realizate de catre denuntatorul celor doi, omul de afaceri Constantin Popescu, si procurorii anticoruptie, in perioada flagrantului la hotel din Ramnicu Valcea.

Atunci, fostul viceprimar fusese surprins de catre procurorii DNA primind, intr-o toaleta, 20.000 de euro de la omul de afaceri Constantin Popescu, care solicitare municipalitatii o autorizatie de constructie. Potrivit rechizitorului, cei doi ii cerusera lui Popescu 50.000 de euro, o parte din bani urmand sa ajunga la primar, singurul indreptatit, prin lege, sa semneze astfel de autorizatii.

Procesul a durat mai bine de trei ani, debutand in septembrie 2006, cu Gutau si Duicu in arest. A urmat stramutarea la Tribunalul Alba, apoi a intrat pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia care a decis judecarea celor doi in libertate. Cauza s-a reintors la Tribunalul Alba care i-a declarat Gutau si Dicu nevinovati. Dupa ce DNA a declarat apel la aceasta sentinta, procesul a fost stramutat la Curtea de Apel Constanta, unde, din decembrie 2008, pana la pe 9 aprilie a.c. a suferit mai multe amanari.

UPDATE: Cei doi au fost inchisi

Primarul din Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, s-a predat, in noaptea de miercuri spre joi, la IPJ Valcea, iar fostul viceprimar Nicolae Dicu a fost luat de acasa de politistii si condus la sediul Politiei, ambii aflandu-se in prezent in arestul IPJ, transmite corespondentul NewsIn.

Mircia Gutau s-a predat la IPJ Valcea in jurul orei 23.40, dupa ce, miercuri seara, a afirmat ca pleaca la inmormantarea fratelui sau, intr-o localitate din judetul Suceava si ca intentioneaza sa ceara o amanare a executarii pedepsei cu o luna, pentru a-si preda mandatul de la Primaria Ramnicu Valcea. "O sa cer suspendarea executarii doua luni, nu stiu cat, normal ar fi sa predau si eu, sunt proiecte in executie deja la primarie, sunt fondurile europene care se pierd, sa vedem daca mi-o aproba o luna, daca nu, ma supun", a afirmat Gutau, la Realitatea Tv. Gutau a mai spus ca se considera nevinovat. "Sunt nevinovat, n-am pus mana pe un leu", a sustinut edilul.

La randul sau, fostul viceprimar Nicolae Dicu, in prezent director al Acvarim, institutie aflata in subordinea Consiliului Local Ramnicu Valcea, a fost luat de politistii IPJ Valcea de la domiciliul sau in jurul orei 22.30 si condus in arestul IPJ. Ambii raman in arestul IPJ si, dupa indeplinirea unor formalitati, este posibil sa fie transferati la Penitenciarul Colibasi, din judetul Arges.

Boc a spus ca Gutau este un primar performant, care a castigat de doua ori alegerile locale, si spune ca a primit cu tristete vestea. "Nu-ti face placere sa auzi ca un coleg are probleme cu legea penala", a declarat Boc la B1Tv. El a precizat ca, potrivit statutului PDL, orice membru condamnat in instanta este exclus din partid.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.