Directorul general al Directiei Generale Industria de Aparare si Probleme Speciale, Aurel Cazacu, si-a depus astazi demisia, la solicitarea ministrului Adriean Videanu, ca urmare a evenimentelor in care a fost implicat, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei


Presedintele Romarm Aurel Cazacu afirma joi seara, la Realitatea TV, ca nu se afla in conflict de interese deoarece firma la care fiica sa este actionar, Desintco, nu a activat pana acum in zona industriei de armament, precizand ca Maria Cazacu se va retrage din randul actionarilor in cursul saptamanii viitoare, relateaza NewsIn.


"Doi oameni inimosi, domnul Romeo Oita si Cristi Geamanu, carora le multumesc pentru ceea ce fac pentru industria si uzinele noastre atunci cand se straduiesc sa aduca comenzi, au venit si am luat in calcul ideea de a identifica noi oportunitati de afaceri pe aceasta piata. Eu le-am spus ca functia mea este incompatibila. Si atunci ne-am gandit sa facem ceva care sa nu fie in contradictie cu ceea ce fac eu si de aceea ati vazut ca si sfera de activitate este de consultanta (...) Deci, firma aceasta, in primul rand, ca nu are activitate pana in acest moment. Nu lucreaza ... Dar intentia era sa mearga in zone care sa nu fie conflict de interese cu activitatea pe care eu o fac", a spus Cazacu.


Acesta a precizat faptul ca Romeo ca Oita si Cristi Geamanu intentionau sa extinda activitatea firmei in domenii, care l-ar fi pus in conflict de interese printr-un contract legat de proiectul Griffon. Din aceasta cauza, Cazacu le-a cerut celor doi sa intreprinda demersurile necesare pentru scoaterea din randul actionarilor a Mariei Cristian Cazacu.


Intrebat cum comenteaza prezenta lui Mircea Basescu, fratele sefului statului, printre actionari, Cazacu a apreciat ca nici presedintele Romaniei, in calitatea sa de presedinte al CSAT, nu este in conflict de interese deoarece CSAT aproba doar planul de achizitii de armament, neocupandu-se de procedurile propriu-zise. "Afacerile sunt afaceri. Daca dansul poate sa ne aduca o afacere.... ca e dansul, ca sunt ministri, ca sunt sotii de ministri... Ce sa facem cu acesti oameni? Sa-i trimitem la plimbare? Romania este in criza. Industria de aparare este in criza", a conchis Aurel Cazacu.


Candidatura lui Basescu, amenintata de alegerile gresite ale fratelui sau


  • Reactii cu privire la acest subiect
"Serviciul de informatii al armatei ne informeaza in timp real - ministru, prim-ministru- presedinte asupra oricaror lucruri care pot avea incidenta. Nu este un nume care sa treaca neobservat. Hiadeti sa fim cinstiti. Numele presedintelui tarii, chiar daca nu este fratele si mai este cineva cu acelasi nume imediat aprinde", a afirmat Teodor Melescanu, fost ministru al Apararii.

Consilierul prezidential pentru Aparare, Iulian Fota, a incercat insa sa demonstreze ca presedintele nu are legaturi cu afacerile fratelui sau. Totodata, acesta a vrut sa scoata in evidenta faptul ca seful statului nu are nicio legatura cu afacerile fratelui sau.
"E inadmisibil ca fratele presedintelui sa se asocieze intr-o firma cu oameni care fac afaceri cu statul roman", a afirmat Iulian Fota.

Fostul ministru al apararii, Theodor Atanasiu, considera la randul sau ca existenta unor astfel de firme arata ca Romania este in continuare o tara de mana a treia. "Aceste firme care fac afaceri cu echipamente militare nu sunt afaceri obisnuite. Iti trebuie o intrare, trebuie sa discuti cu cineva, daca o sa mergi in tari din lumea a treia cum e Africa o sa observi ca au intermediari, niste firme de consultanta. Romania e o tara de mana a treia", a precizat Theodor Atanasiu, la Realitatea TV.

In ceea ce priveste hotararea fratelui sau de a iesi din actionariatul firmei, presedintele a a afirmat: "Nici el nu mai stie din ce sa iasa, pentru ca firma pentru care a semnat nu e inregistrata la Registrul Comertului, ci s-au schimbat primele pagini la documentul semnat de el. Nu stiu in ce conditii s-a intalnit cu oameni cu nume atat de sonore din afacerile cu armament", a mai afirmat Basescu.
Presedintele a adaugat ca se va intalni in aceasta cu fratele sau pentru a afla mai multe detalii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.