Presedintele Traian Basescu regreta ca un membru al familiei sale este actionar al unei firme cu activitati legate de domeniul militar, sustine ca a primit asigurari ca firma nu a fost implicata in contracte cu produse militare si i-a cerut lui Mircea Basescu sa renunte la calitatea de actionar.
Seful statului a declarat la Botosani, ca inca nu s-a hotarat daca va candida pentru un nou mandat la Cotroceni si a adaugat, razand, ca, daca fratele sau, Mircea, "se mai baga intr-o firma din asta dubioasa ", crede ca ar putea sa nu mai candideze, relateaza NewsIn.

Basescu a comentat ca tot ce poate spune este ca inca nu s-a decis daca isi va depune candidatura pentru alegerile prezidentiale.

"Eu pur si simplu spun ca nu m-am decis inca, cum va fi vom vedea. Dar sa stiti ca, daca frate-miu se mai baga intr-o firma din asta dubioasa, eu cred ca pot sa nu mai candidez", a spus acesta razand.

Dupa ce a iesit de la intalnirea cu alesii locali, presedintele a fost intrebat de ziaristi despre firma fratelui sau. "In orice caz, de dusmani te poti apara, insa este foarte greu sa te poti apara de propriul tau frate", a spus presedintele.

Basescu a declarat ca nu stia nimic despre situatia fratelui sau. "De asta puteti fi siguri. Eu azi-noapte am aflat despre intrarea lui intr-o firma".

Ziaristii l-au mai intrebat pe seful statului daca acesta asociere ii afecteaza imaginea. "Nu mi-e de imagine, ma afecteaza ca om pur si simplu. Putea sa imi spuna, ca i-as fi spus sa n-o faca", a spus Traian Basescu. El a precizat ca a purtat o discutie cu fratele sau in noaptea de joi spre vineri si ca i-a cerut sa se retraga din firma.

De asemenea, seful statului multumeste mass-media pentru semnalarea acestui caz si regreta situatia creata, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Mircea Basescu, asociat la o firma de consultanta in domeniul militar

Mircea Basescu este asociat din luna iunie 2009 cu cativa militari intr-o firma de consultanta in domeniul armatei, a scris ziarul Bursa in editia de vineri, mentionand ca astfel fratele presedintelui Traian Basescu devine jucator in industria de armament.

Mircea Basescu s-a asociat cu sefii industriei de aparare, dar si cu reprezentantii unor mari companii americane din industria de armament si tehnica militarã, unde activeazã in prezent chiar fosti inalti ofiteri NATO si US Army.

Asociati in firma Desintco sunt Romeo Oita, cu 30%, presedintele Patronatului Serviciilor de Securitate, Cristian Geamanu, cu 30%, vicepresedinte pe Europa de Est al General Defence Co USA, Ion Eftimie Sandu, cu 5%, loctiitorul sefului Departamentului de Armament din MApN incepand cu 2007, Mircea Basescu, cu 30%, si Maria Cristian Cazacu,cu 5%, fiica lui Aurel Cazacu, fost sef al Romtehnica, presedinte Romarm si director in Ministerul Economiei pe probleme ale industriei. Aurel Cazacu este cel care a cel care a negociat si a finalizat in 2002 contractul privind achizitionarea fregatelor britanice.

Companiile americane ale caror interese sunt reprezentantate de noua firma sunt Navigator Development LLC, compania mama a Navtech LLC si General Defense Corp USA.

Ziarul Bursa mentioneaza ca in calitate de presedinte, Traian Basescu este si sef al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, organism care aproba, printre altele, si programele de achizitii cu armament si tehnica militara ale Ministerului Apararii Nationale.

Aurel Cazacu, in prezent director in Ministerul Economiei, a declarat joi seara, la Realitatea TV, ca o va retrage pe fiica sa din afacere.
"Cand Oita a considerat sa-mi spuna ca vrea sa introduca si firma fiicei mele in ceva legat de programul Grifon, eu am spus imediat ca fata mea iese de acolo, pentru ca aparea un conflict de interese"
, a afirmat acesta.

Replica "dusmanilor lui Basescu"

Fostul ministru al Apararii, Teodor Melescanu, a declarat, vineri, la Realitatea TV, ca rudele demnitarilor nu trebuie sa faca afaceri cu statul. "Atunci cand esti int-o pozitie publica atat de inalta, familia ta trebuie sa evite sa aiba afaceri cu statul, afaceri care pot crea un semn de intrebare", a spus Melescanu. "Am fost si eu ministru al Apararii si nu mi-au lipsit nici ofertele pentru mine si nici pentru familia mea de a face asemenea lucruri. Din punctul meu de vedere, este clar conflictul de interese", a mai precizat Melescanu.

De asemenea, vicepresedintele PNL Varujan Vosganian i-a solicitat vineri sefului statului sa le transmita membrilor familiei sale ca a avea un frate sau tata presedinte nu presupune doar avantaj, ci si riscuri pe care trebuie sa si le asume. "Rugamintea mea este sa tratati cu mai multa seriozitate, sa spuneti colaboratorilor dumneavoastra sa nu-si mai uite pungile cu ciubucuri prin restaurante, sa spuneti ministrilor dumneavoastra sa guverneze tara, si nu campaniile electorale, si sa nu se ocupe cu lipitul afiselor, si, fireste, sa spuneti membrilor dvs de familie sa stie ca a avea un frate sau un tata presedinte, presupune, dincolo de toate avantajele, si anumite riscuri, precaritati pe care de dragul acestui popor ar trebui sa si le asume", s-a adresat Vosganian lui Traian Basescu, cu referire la ultimele actiuni ale presedintelui, inclusiv pe tema educatiei.

Vicepresedintele PNL s-a referit la "disputa" pe care a avut-o cu Traian Basescu, cu ocazia dezbaterilor pe legile educatiei. "In clipa in care am iesit, domnul presedinte a tinut sa strige dupa mine ca la iarmaroc, cum ii e felul", a povestit liberalul, in opinia caruia declaratia presedintelui, cu acel prilej, a reprezentat o acuza la adresa Guvernului, pe care altfel il "gireaza".

Si deputatul PNL Horea Uioreanu a afirmat, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca presedintele Traian Basescu si-a pierdut in ultimii ani imaginea de campion al luptei impotriva coruptiei si ca gireaza, prin oameni apropiati lui, un "jaf generalizat" in Romania. "Vezi cazul Ridzi, vezi cazul Udrea, vezi cazul Mircea Basescu, deci practic nu putem vorbi de o esuare a proiectului «Traian Basescu lupta impotriv coruptiei» ci el, din poza pe care a avut-o de campion al luptei impotriva coruptiei, practic a devenit seful mafiei din Romania, pentru ca gireaza, prin acesti oameni apropiati lui, un jaf generalizat in Romania”, a declarat Uioreanu. Acesta a mai afirmat ca "protejatii" din jurul lui Traian Basescu sunt concentrati pe "un jaf al bugetului national".

Videanu ii ia apararea lui Cazacu

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat la Petrosani, ca nu s-a efectuat niciun fel de tranzactie si nici macar intentie de tranzactie in industria de aparare si ca in prezent Corpul de Control al ministrului analizeaza informatiile referitoare la Aurel Cazacu. Ministrul economiei a subliniat ca Aurel Cazacu nu este director general la Romarm. "Este directorul general al Directiei din Ministerul Economiei, privind industria de aparare", a afirmat Videanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.