Politica 19 Mai 2009 13:44
Liderii coalitiei au stabilit luni ca Guvernul sa isi asume raspunderea pe Codurile penal si civil, iar pana la finele lunii iunie trebuie finalizate si Codurile de procedura, a declarat Gheorghe Flutur, precizand ca decizia asumarii se refera deocamdata doar la primele doua acte normative. Anuntul a starnit reactii diferite printre membrii societatii civile.
Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, si presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Daniel Buda, au fost mandatati de coalitie sa planifice calendarul de consultare cu societatea civila, astfel incat cele doua Coduri juridice "sa primeasca ultimele observatii" pana la finele lunii mai, a anuntat vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, la finalul sedintei coalitiei, relateaza NewsIn.

In ceea ce priveste Codul de procedura civila si cel de procedura penala, Flutur a declarat ca pana la finele lunii iunie trebuie finalizate, fara a preciza daca Executivul isi va asuma raspunderea si pe aceste doua acte normative.

"Si aici este un calendar. Deocamdata ne-am concentrat pe Codul penal si Codul civil. Codurile de procedura au si ele un calendar. Speram ca undeva, pana la sfarsitul lunii iunie, sa finalizam si aceste doua Coduri", a declarat vicepresedintele PDL. El a spus ca Ponta si Buda sunt imputerniciti sa urmareasca si acest calendar, pentru se incadra in termen. El a precizat ca, decocamdata, s-a decis ca Executivul sa isi asume raspunderea doar pe Codurile civil si penal.

CRJ: Decizia asumarii raspunderii pe Coduri este jignitoare pentru societate

Directorul CRJ, Georgiana Iorgulescu, a declarat ca decizia asumarii raspunderii pe Codurile penal si civil este jignitoare si ca politicienii incearca sa obtina un raport de tara mai bun, in conditiile in care proiectele de Coduri risca sa produca mari neajunsuri.

"Este absolut jignitor pentru societatea romaneasca felul in care decidentii politici jongleaza cu aceste Coduri. Prin asumarea raspunderii Guvernului pe cele doua proiecte de Coduri, ne-am intors, de fapt, de unde am plecat, cu deosebirea ca in loc de 15 mai vom avea, probabil, 30 mai. Situatia de fond ramane aceeasi: Coduri trecute prin Guvern fara avizele necesare si fara studiile de impact care sa ne indice daca sunt fezabile pentru societatea romaneasca ori nu. Fara ca Parlamentul, in plen, ca for legiuitor, sa isi spuna cuvantul. Este ca si cum ai construi o casa fara nici un fel de temelie", a declarat reprezentantul Centrului de Resurse Juridice.

Georgiana Iorgulescu a afirmat ca politicienii vor, de fapt, sa obtina un raport de tara al Comisiei Europene mai bun in vara. "De fapt se va bifa, in bunul stil dambovitean ajuns acum la excelenta, ca s-au dezbatut Codurile in Parlament, lucru fals, comisiile comune nu pot tine loc plenului, si se va raporta in mod triumfalist aceasta realizare la Comisia Europeana cu speranta de a avea un raport de vara mai bun. Cui foloseste raportul, fie el bun sau rau, daca aceste Coduri risca sa ne aduca mari neajunsuri prin grija deosebita a politicienilor catre forma si nu catre fond? In sfarsit, este interesant de urmarit ce va face, odata ajunse la promulgare, presedintele Basescu, artizanul termenului de 15 mai", a declarat Iorgulescu.

SoJust: Asumarea raspunderii este calea cea mai fireasca pentru indeplinirea obiectivelor CE

Decizia asumarii raspunderii Guvernului in Parlament pe Codurile penal si civil este solutia fireasca pentru a bifa obiectivele raportului pe justitie al Comisiei Europene, a declarat vicepresedinte SoJust, Cristian Danilet, care a precizat ca nu este nici impotriva, nici pentru aceasta asumare.

Potrivit lui Danilet, asumarea raspunderii trebuie sa fie conditionata si de insusirea de catre Guvern a amendamentelor aduse de societatea civila si politicieni, in cadrul dezbaterilor din Parlament. "In Romania ne-am obisnuit ca Guvernul sa faca legile si Parlamentul sa solutioneze dosare, asa ca nu ne mai mira nimic. Este nefiresc ca un Guvern sa faca Coduri, dar pentru a puncta favorabil in raport este de inteles. Este calea cea mai fireasca cu conditia sa se tina cont de amendamentele din Parlament", a punctat Danilet.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.